Да се ограничат бурките в училища и на обществени места, иска Цацаров

16:16, 01 апр 16 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Подобни ограничения за носене на бурки трябва да има в учебни заведения, публични места - обществени, най-вече в учебни заведения. Това заяви в Пазарджик главният прокурор Сотир Цацаров в отговор на въпрос дали трябва да се възприеме законодателството от някои западни страни, където се забранява носенето на бурки, предаде „Фокус“.

"Всеки е чел достатъчно за другите религии, за да знае, че традиционният ислям не е войнстващ. Тук говорим за политика. Това трябва да се дискутира внимателно, за да не се посегне на религиозните чувства. Да не се позволи религиозният мотив да се използва за политически цели. Вярата е нещо чисто, а политиката е далеч от нея по чистота“, подчерта главният прокурор.

Според него дискусията трябва да започне с въпроса необходими ли са промени в Закона за вероизповеданията и доколко държавата трябва да осъществява някаква форма на надзор по отношение на учебните заведения с религиозна насоченост, а също и по отношение на правоспособността да се упражняват духовни функции.

Цацаров допълни, че се оказва, че идваш с диплома, придобита незнайно къде на изток, и можеш да преподаваш, а за християнската религия, дипломата трябва да е официална. Така, според него, трябвало да бъде във всички религии. Той бе категоричен, че Законът за вероизповеданията се нуждае от доста сериозен ремонт и трябва да се намери точният баланс между религиозната свобода и интересите на обществото.

„Това, което се прави в момента, е подготвен почти на 80% Законопроект за противодействие на тероризма. Той обединява мерките, разписва поведението и задължението на държавните органи в случай на терористична заплаха. Лицата, които са в съдебната зала в Пазарджик, са обвинени в пропаганда на война - това не е престъпление против републиката, следователно неадекватността на НК е повече от видна. Направените последни промени в НК не дават необходимото "оръжие" в ръцете на прокуратурата“, допълни Цацаров. Той призова за по-адекватно мислене, тъй като на практика било събрано цялото законодателство в тази насока - за противодействие на тероризма. Главният прокурор увери, че се събират най-добрите практики.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама