Пореден протест срещу месчида в "Люлин" (снимки) (видео)

15:09, 01 апр 16 25 449 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За втори път жителите на столичния квартал "Люлин" излязоха на протест срещу молитвения дом там. Днес се събраха около 30 души, които настояваха той да бъде закрит и в никакъв случай не бяха удовлетворени от отговора на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на парламентарния контрол. Тя заяви, че в МВР не са получавани никакви сигнали за нередности, че се извършват периодични проверки и че месчидът не представлява никаква заплаха за националната ни сигурност.

София Topnovini.bg разговаря и с двете страни на спора и очаквано позициите са коренно противоположни. Гражданите на квартала твърдят, че молитвеният дом е незаконен и в него се проповядва радикален ислям, а мюсюлманите в лицето на районния мюфтия Мустафа Избищали категорично заявяват, че сградата е законна и не може и дума да става за радикален ислям

Мустафа Избищали чрез медиите отправи три предложения към протестиращите, като първото е да изберат 4-5 човека, които да присъстват на молитвите им, за да се уверят в това, което проповядват. Второто му предложение е, понеже разбрал, че в "Люлин" има само един православен храм, да инициира построяването на втори такъв. Като трето предложение, той посочи формирането на кръгла маса, в която да участват и двете страни с присъствието на МВР, Столична община и медии.

„Ако се проповядваше тук радикален ислям, мислите ли, че аз като районен мюфтия с цялата си тежест ще дойда тук и яростно ще защитавам този молитвен дом. Категорично не се проповядва радикален ислям. Имаме регистрирано мюсюлманско настоятелство. В сградата сме под наем, тя не е наша. Статутът й не ни интересува. Единственото, което ни интересува, е да имаме регистрирано мюсюлманско настоятелство и да знаем какво се проповядва тук“, подчерта районният мюфтия.

Ради Миланов от Неформалното гражданско сдружение „Люлин“ заяви за София Topnovini.bg, че за пореден път е на протест и ще е, докато "закрият този незаконен молитвен дом в квартала".

„Чух отговора на вътрешния министър Румяна Бъчварова и не съм доволен. Тя е като говорител на Главното мюфтийство, защото изрече същите лъжи. Самата тя каза, че молитвеният дом е законен, което не може да бъде потвърдено от документите за сградата. Отговорът на Бъчварова е неадекватен, тя въобще не беше запозната с проблема. Това е център на антибългарска дейност“, категоричен бе Миланов.

Според него въобще няма нужда от такъв молитвен дом в квартала, тъй като мюсюлманската общност е много малка. Ключовият проблем за Миланов е, че се проповядва саудитския ислям, който е на „Ислямска държава“. По думите му самите мюсюлмани в "Люлин" не го ползват този дом, тъй като считат, че това е секта, проповядваща антибългарска и антиевропейска дейност.

Той оспори думите на минисър Бъчварова, че не са подавани сигнали, като подчерта, че такива за незаконна дейност е имало. „Никой не ги е проверявал. Другото странно е, че тук идват дипломати при положение, че в посолствата си имат молитвени домове. Не виждам защо идват в склад в "Люлин“, коментира протестиращият.

Той допълни, че не смята, че в София има нужда от повече джамии. „Джамията не стига заради чужденците в София. Исканията са глупави и нагли от тяхна страна“, добави още той.

Вели Караахмедов е български гражданин, изповядващ исляма и идва всяка седмица в него, понеже петъчната молитва е задължителна за мъжете. Той изрази учудване от този протест. „Идваме тук с една единствена цел – да не се получава стълкновение пред софийската джамия. Мястото там е крайно недостатъчно. За трета седмица е този протест и никой от мирните протестиращи не дойде да седне с нас да изговорят нещата. 24 часа на разположение сме за разговори. Сградата е законна и отговаря на всички изисквания – регистрирана е в общината, под зоркото око на мюсюлманското вероизповедание е. Заклевам се, баща съм на две деца, ако имаше минимална опасност, първият човек, който щеше да сезира службите, щях да бъда аз“, увери мюсюлманинът.

„Клел съм се в Конституцията на България, целувал съм българския флаг. Готов съм да се разделя с главата си за България и целостта и мира на държавата. Не живея тук, но съм в квартала много често по работа“, допълни той.

Попитан защо не се допускат и други граждани да влязат вътре, той отговори: „Ако сте на молитва на Великден или Коледа и вътре нахлуят хора, няма ли да смутят молитвата ви“.

Цвети Савова е жител на "Люлин": „Нямам нищо против да има втора джамия в София, но нека да можем и ние да влизаме в тях. Така, както те могат да влязат в нашата църква, така и за нас трябва да е свободно да видим за какво става дума. Излязох от болница, за да дойда на протеста. Нямам нищо против мюсюлманските общества, но ми пречи това, което е зад мен“, коментира тя.

Пиер Божилов също живее в "Люлин" и посочи, че е несъгласен с функционирането на незаконното мюсюлманско настоятелство. „То по документи не е молитвен дом. Сигнали са подавани многократно. Изпратили сме отворено присмо до три ведомства. Страх ни е за ншите деца. Не искаме "Люлин" да се превръща във втори Брюксел. Имам много познати мюсюлмани. Истинският е тих и скромен човек, носи Аллах в сърцето си и няма нищо общо с арогантността на Хюсеин Хафъзов (бивш депутат от ДПС, сега е поддръжник на Лютви Местан - бел. ред.) или с ехидността на районния мюфтия“, убеден е Божилов.

Според него на София абсолютно не й е необходима втора джамия, тъй като по брой на джамии България е на трето място в Европа и по глава на населението на първо. По думите му самата Йорданка Фандъкова на 19 март заявила, че имат разрешение за мюсюлманско настоятелство, но не и за молитвен дом.

 



 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама