Разнообразни събития предстоят в Седмицата на гората в Бургаско

15:09, 01 апр 16 / Любопитно 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разнообразие от събития ще се проведат в предстоящата и традиционна Седмица на горите в Бургаско. Това съобщи на пресконференция директорът на Регионалната дирекция по горите (РДГ) инж. Венелин Радков. Програмата е изготвена със съдействието на ПП „Странджа“. На срещата днес присъства и директорът на парка инж.Димо Димов, както и инж. Румяна Цветкова от Югоизточно държавно предприятие Сливен.

Тази година Седмицата на горите стартира на 4-ти април (понеделник) и ще завърши на 10-ти (неделя).

„Това може би е най-пъстрата и най-изпълнената с положителни емоции седмица в нашия професионален календар, пълна с мероприятия“, коментира инж. Венелин Радков.

По думите му, следващата седмица ще има вече и утвърдено лого на Седмицата на гората.

Мероприятията ще започнат със символично залесяване в ЦДГ „Златното ключе“ в Бургас. Това ще се случи на 4-ти април. Тогава ще се проведе и Ден на отворените врати в Регионалната дирекция по горите в града.

На следващия ден ще се състои посещение на терен в горските стопанства в Странджа, с цел да се покажат добрите лесовъдски практики. Обиколката ще стартира от Царево, където служители на РДГ ще покажат един образцов разсадник и нови иновативни методи.

„После ще се посети Държавно горско стопанство „Кости“. Там колегите ще ни заведат на екопътека „Марина река“, където ще видим добри лесовъдски практики от изведени отгледни санитарни сечи“, добави инж. Радков.

След това ще се посети най-старата защитена територия в България – резерватът „Силкосия“ в природен парк „Странджа“. Тази година той става на 85 г. Предвижда се и разглеждане на центъра за мониторинг в горското стопанство.

Обиколката продължава с посещение в музея на нестинарството в село Българи и ще завърши в границите на ловно стопанство „Граматиково“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама