Прокуратурата иска 4 години затвор за Мария Мургина

14:18, 01 апр 16 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Делото за принуда срещу бившата шефка на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина ще бъде гледано за трети път от Върховния касационен съд (ВКС), който трябва да го реши окончателно, а прокуратурата иска от върховните съдии да осъдят Мургина на 4 години затвор, съобщава „Правен свят“.

От държавното обвинение съобщиха, че са допълнили протеста си срещу оправдателната присъда, която Софийският апелативен съд (САС) постанови в края на м.г. Делото 3 пъти беше решавано от САС, който 3 пъти оправдава Мургина, а ВКС два пъти вече го връща. При предстоящото трето разглеждане, върховните съдии вече трябва да го решат и затова прокуратурата иска от тях да потвърдят първоинстанционната присъда на Софийския градски съд (СГС) от 4 години затвор.

Тя беше четена през януари 2011 г., но до това наказание се стигна, след като бившата шефка на НАП беше призната за виновна по две обвинения – за длъжностно престъпление и за принуда. Наказанието от 4 години затвор обаче беше по първото обвинение, по което впоследствие влезе в сила оправдателна присъда.

Единственото "оцеляло" обвинение през последните 5 години остана това за принуда, по което СГС беше осъдил Мургина на 3 години затвор. То е за това, че Мургина е накарала против волята ѝ бившата шефка на НАП-Силистра Милена Цолчовска да напусне поста си, като я заплашила, че в противен случай ще я уволни дисциплинарно. По време на съдебните заседания стана ясно, че според прокуратурата причина за натиска били ревизии на фирми на бившия депутат от ДПС Гюнай Сефер, с които Мургина не била съгласна. Цолчовска твърди, че натискът върху нея и обтегнатите отношения със заместника ѝ Красимир Димитров били тъкмо заради ревизии на фирми на Сефер. Имало и заплахи по телефона, които спрели, когато се оплакала в прокуратурата.

Последният състав на САС реши, че е безспорно установено, че Мургина не е заплашвала Цолчовска, а ѝ предложила алтернатива, като бъде преместена на работа във Варна. Според съда не можело да се говори за принуда, защото впоследствие Цолчовска сама поискала да напусне.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама