Горски инспектори отчитат над 1400 проверки в Шуменско и Търговищко

13:28, 01 апр 16 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Горските инспектори от Регионалната дирекция по горите в Шумен са извършили 1484 проверки за първото тримесечие на годината, отчете днес на пресконференция шефът на дирекцията инж. Емил Гелов.

По думите му 7-те мобилни екипа на РУГ са свършили колосална работа през първите три месеца на годината.

15 –те инспектори ежедневно обикалят горите в Шуменско и Търговищко, като правят проверки дори нощем, реагират и на сигнали, подадени на тел. 112, похвали ги началникът им.

„Сериозните дейности по контрола дават резултат и няма засечени големи нарушения”, допълни Гелов.  Според него в повечето случаи ставало въпрос  за малки количества дървесина, които са били незаконно отсечени, съхранени или транспортирани.

За констатираните нарушения от началото на годината, са съставени 217 акта, 83 от тях са изпратени в прокуратурата, за 2 преписки е образувано предсъдебно производство. Издадени са 63 наказателни постановления, наложени са глоби за 4 230 лв.

Има един случай , който е предаден в прокуратурата, въпреки, че нарушението е направено от незнание, коментира Гелов. Жител на шуменското село Салманово си купил 15 дка земеделска земя и отсякъл прораслите върху нея акациеви дървета.

За сечта в самозалесила се гора обаче също е нужно разрешение, затова нарушението е докладвано в прокуратурата. Тя ще прецени дали да се подигне обвинение по Наказателния кодекс или пък горските ще наложат глоба по Закона за горите.

Най-много - 457 са били проверките в обекти за складиране, преработка и търговия с дървесина. Там инспекторите са следили дали се изпълняват новите разпоредби за видеонаблюдение.  Оказва се, че в 172 от общо 303 фирми в двата региона, вече има поставени камери.

Проверени са и 156 превозни средства, транспортиращи дървесина.  Инспекторите проверяват инсталирани ли са джипиес системи за проследяване на товарните автомобили, извозващи дървесина.  278 ловци и 510 физически лица също са били обект на проверките, извършени от горските екипи.

Като цяло, повечето шуменски и търговищки фирми, които имат регулярна дейност за добив, съхранение и продажба на дървесина, вече са се снабдили с изискваните по новите разпоредби на закона камери и джипиес системи, коментира инж. Гелов. Той уточни, че инвестицията не е голяма, но ефектът от нововъведенията ще бъде много сериозен. Поставянето на камери в обектите коства около 1500 лв., а 200-250 лв. са нужни за джипиес устройствата.

Предстои и въвеждането на електронни системи за превозни билети. Засега тя функционира само в Държавните горски и ловни стопанства. До месец юли ще влезе в сила и за общините и частните стопанства, а от есента ще се въведе и в обектите за преработка на дървесина.

В момента се правят проби на софтуера на системата, една шуменска фирма участва в тестовете за въвеждане на електронните превозни билети, допълни Гелов.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама