РДГ – Бургас: Ще се криминализират нарушенията в горите

13:12, 01 апр 16 25 261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Факт е, че събираемостта при нас е доста ниска. За миналата година отчитаме 15 % събираемост по наложените глоби и наказания. Честата причина за това едни социално-слаби нарушители, с ниски доходи или без такива. Затова се предвижда да се заложи мярка - общественополезен труд“. Това обяви днес на пресконференция директорът на РДГ – Бургас инж. Венелин Радков. Визира се да се криминализират нарушенията в горите, като се обявят за престъпления. 

„В рамките на две години, ако един човек е извършил повече от едно нарушение, при извършването на второ такова – то ще се води за престъпление. Тогава следва да се налагат значителни санкции и глоби“, обясни инж. Радков.

Предстоят промени  в наредбата за контрола и опазването на горските територии. Предвижда се промяна в Наказателния кодекс във връзка с престъпления, свързани с горското и с ловното стопанство. Промени ще има и в Закона за административните нарушения и наказания. Основни цели на промените са подобряване на работата по превенция и санкциониране за нарушения по горите. По този начин се дава възможност да се регламентира нормативно извършването на общественополезния труд.

„В края на миналата година бяха внесени предложения за промяна на Закона за лова и опазване на дивеча. Сега съвсем скоро ще бъдат внесени и промени за изменение на правилника за прилагане на този закон. В ловностопанско отношение се готви промяна на стратегията на лова и промяна в правилника на дейността на ловния съвет. След като бъдат приети тези нормативни документи, в края на годината ще се приеме един нов Закон за лова, който няма да има почти нищо общо със сега действащия“, каза Венелин Радков.

Работи се също върху промени в наредбата за оценка на поземлени имоти в горските територии. В ход е изготвяне на нова наредба за изработване на горскостопански карти.

Тази година ще бъде пилотна по отношение на изработването на областните горскостопански планове.

„За тях се говори от доста време, но е взето решение  в девет области на страната, сред които и Бургаска, да бъдат изготвени такива задания за изработването на тези планове“, допълни инж. Радков.

По неговите думи, всички сме свидетели на една демографска криза. Вижда се как постепенно Странджа обезлюдява. Вижда се какво се случва около градове като Сунгурларе, Средец, Карнобат и т.н. Затова се работи върху възмездяване на екосистемните ползи и услуги. В момента има работна група, която ще се заеме с остойностяването на тези ползи и услуги.

„Подготвя се и заповед, с която, считано от 1-ви юли тази година, ще се забрани издаването на всякакви хартиени билети за всички видове собственици. Говоря за експедиция от временен склад. Тя трябва да излезе съвсем скоро“, допълни инж. Радков.

От 1-ви септември пък хартиените билети ще бъдат забранени и за експедиране на продукция от складове и обекти по чл. 206 от Закона за горите. В момента тече и разработване на софтуер за актовите преписки, който до края на годината ще влезе в действие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама