Горанов за закона на Кунева: Парите нямат панделка

12:21, 01 апр 16 / Политика 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Финансовият министър Владислав Горанов разкритикува два текста в проектозакона за антикорупцията на вицепремиера Меглена Кунева. Това става ясно от стенограмата от заседанието в сряда на Министерски съвет. Единият от текстовете предвижда 30% от конфискуваното имущество да се използва задължително за финансиране на социални дейности, образователни цели, както и за реализирането на дейности за превенция на корупцията.

„Парите нямат панделка и няма как да привържем конкретната реализация, която ще се извършва, живот и здраве, в хода на прилагането на закона с разпределянето на тези потоци“, каза Горанов. Финансовият министър се мотивира още и със Закона за публичните финанси, в който се казва, че приходите не са целеви и служат за финансиране на разходите.

След намесата на Горанов, шефът на бъдещото Бюро за борба с корупцията вече няма да получава 10 заплати, след изтичане на мандата му, както беше записано в закона. Промяната засяга и заместник-директорите на бъдещето Бюрото за корупция по високите етажи на властта. Двете предложения на министъра бяха одобрени от правителството, въпреки опитите на Кунева да се мотивира за тях.

Законът беше разкритикуван и от министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която нападна текстът, който касае административните актове, които ще бъдат издавани от Бюрото и възможността те бъдат обжалвани. Досега в проектозакона беше записано, че тези актове не подлежат на обжалване, което според Павлова ще падне в Конституционния съд.

Правосъдният министър Екатерина Захариева също не се поколеба и си каза какво не й харесва в закона на Кунева. Захариева напомни, че магистрати трябва да се проверяват от магистрати и с промените в Конституцията са дадени права на Инспектората към ВСС да прави това. По думите й ще трябва изменение на антикорупционния закон така че да не влезе и в сблъсък със Закона за съдебната власт приет вчера от парламента.

Кунева обясни, че идеята е ако Инспекторатът подаде сигнал, след като види несъответствия, Бюрото да може да направи така наречената дълбочинна проверка. Захариева обаче беше категорична, че Конституцията трябва да се спази. Тя все пак се съгласи, че Инспектората няма всички инструменти и права за проверка, каквито ще има Бюрото.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама