Обществен съвет подпомага работата на кмета на Ценово

11:21, 01 апр 16 25 258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Петнадесет души попадат в ядрото и са движещата сила на Обществения съвет към кмета на община Ценово, съобщават от местната администрация. Повечето от тях са бивши общественици, стопански ръководители и културни дейци. През годините обаче те продължават да бъдат хора с активна гражданска позиция, да се вълнуват от проблемите на населеното място, в което живеят, да съприживяват радостните мигове, да се борят с неправдите в обществото.

Общественият съвет е изграден още в далечната 2003 година, разказват организаторите. Тогава той е бил единственият в Русенска област и един от първите в страната. В продължение на тринадесет години членовете му не спират да работят активно с общинската администрация за просперитета на община Ценово, да дават ценни съвети и препоръки по актуални въпроси. Заседанията на гражданското сдружение се провеждат редовно всеки месец. 

„Когато има належащи въпроси, които не търпят отлагане, се събираме и по-често“, разказва председателят на съвета Петър Попов. На срещите винаги присъстват председателят на ОбС Галина Георгиева и секретарят на читалището Веска Димитрова. В зависимост от въпросите, които ще се дискутират са канят и представители на институции и организации. „Срещите ни винаги са конструктивни и се търси най-доброто решение. На последното заседание беше повдигнат въпросът за свещеник в населените места на общината“, допълва Попов. Проблемът е в това, че населените места в общината са разделени между две епархии – Русенската и Великотърновската. Типично по български двете духовни институции си прехвърлят топката и храмовете стоят затворени, не се провеждат служби. Населението влиза в църквите единствено на големите празници. „Ръководството на общината е съпричастно с този въпрос. Проведохме няколко срещи с двамата митрополити, но резултатът все още продължава да е нулев. Имаме готовност да осигурим на свещеника и семейството му общинско жилище и да поемем наема“, коментира кметът на общината д-р Петър Петров. 

Следващото заседание ще бъде посветено на здравето и безопасността на подрастващите, коментират от съвета. Тревожен е фактът, че по улиците на населените места момичета и момчета управляват без да имат право мотори и АТВ-та. Повечето от тях шофират с несъобразена скорост и не спазват правилата за движение, изразяват притесненията си и жителите на населеното място.

Най-голямата гордост на Обществения съвет е изграденият Мемориал на загиналите във войните жители на община Ценово. На мраморния обелиск, който се извисява на централния площад в общинския център, са изписани имената на 47 души, дали живота си за свободата и независимостта на България. Членовете на съвета са поели шефство над паметника. „Общественият съвет е с отворена структура и всеки, който има желание да помага за развитието на общината е добре дошъл“ обобщава председателят Попов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама