МБАЛ-Русе отчита все по-стабилно финансово състояние

11:19, 01 апр 16 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Има добро управление на финансовите ресурси, което е основа за стабилното състояние на болницата".

Това заяви на нарочна пресконференция днес зам.-председателят на съвета на директорите в МБАЛ - Русе д-р Йосиф Новаков.

"Имаме задължения към доставчици. Сравнявайки задълженията през 2014 г. и края на 2015 г. обаче, тези задължения са намалели с 300 000 лв. Просрочията към доставчици са снижени със 190 000 лв. за същия период. Няма задължения към държавни институции. Заплатите се получават редовно и в пълния обем, според правилата за работа в болница. Има добра ликвидност на паричните средства", отчете още д-р Новаков, като уточни, че тези данни са подадени тази сутрин от главния счетоводител на болницата.

Той изнесе и статистика за това как протестното затваряне на кабинети на общопрактикуващи лекари се е отразило на дейността на лечебното заведение.

"През отделение "Спешно приемно" за дежурствата 30-31 март са преминали 76 пациента. На дежурството 31 март - 1 април те са 77. В сравнение с периодите от предните седмици положението е следното - колкото са били тогава, толкова са и сега. Няма драма. В "Детското отделение" за периода 30 - 31 март са прегледани 21 пациента, 16 от които са настанени за лечение. За 31 март - 1 април са преминали 25 пациента, от които настанени за лечение са 14. Имаме възможности да настаняваме всички нуждаещи се от лечение, независимо че надхвърлят обичайните за периода", каза още д-р Новаков.

Изпълнителният директор на МБАЛ-Русе д-р Иван Стоянов припомни, че новият Рамков договор е част от промени в здравеопазването.

"Основната цел е подобряване на здравните услуги и на комплексното обслужване на хората. Обсъжданията, които проведохме, срещите, които бяха в Русе с участниците в изготвянето на много от нормативните документи показаха, че едната част е човешкият фактор - лекари и здравни работници, за които трябва да се направят промени в организацията и структурите, които да доведат до едно по-високо качество на обслужване. Във връзка с това са и идеите за организационни промени в "Спешно приемно отделение", във връзка с което идва и проф. Миланов. Ако тези две неща - в начина на работа и в организацията на работа, се спазят в рамките на възможностите, които дава Рамковият договор нещата трябва да тръгнат на едно по-добро и едно по-качествено обслужване на хората", сподели д-р Стоянов.

Той добави още, че в рамките на предвидените преструктурирания ще се разкрият по 5 нови легла за продължително лечение в 4 отделения.

Въпреки това д-р Стоянов коментира, че от друга страна е нормално "при въвеждането на едни нови правила, макар и по-добри, винаги в една група от хора, които работят в тази област, има и недоволни". "Всичко зависи от организацията", каза още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама