Русенският университет представи изложбата "Поляците в и за независима България"

11:09, 01 апр 16 / Култура 25 209 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес в топлата връзка между Ректората и Корпус 2 на Русенския университет бе открита изложбата „Поляците в и за независима България“, организирана от Консулския отдел на Посолството на Република Полша в София. На откриването присъстваха ректорът на учебното заведение проф. Велизара Пенчева, председателят на Общото събрание на учебното заведение чл.-кор проф. Христо Белоев, заместник-ректорът по европейска интеграция и международно сътрудничество проф. Юлиана Попова, множество преподаватели, студенти и гости. 

Изложбата бе открита от Хелена Димова, председател на Полското културно-просветно дружество „Владислав Варненчик“ в Русе. Самата експозицията включва пана със снимки, факсимилета и текст, които представят приноса на поляците в обединението и изграждането на независимата българска държава. В своето слово Димова коментира тесните връзки, които са имали България и Полша в годините преди и след Освобождението, както и сътрудничеството в множество области на образованието, промишлеността и архитектурата. 

Това не е първата съвместна инициатива между Русенския университет и Културно-просветното дружество, отбеляза ректорът проф. Велизара Пенчева. Отбелязването на 100 години от получаването на Нобелова награда по физика и 136 години от рождението на Мария Склодовска-Кюри намери широк отзвук в полската и българската преса, допълни Димова.  

Изложбата цели да покаже неизвестни факти за присъствието на поляци от различни професии в България и разказва за участието им в техническия прогрес на страната ни. Обърнато е и внимание върху приноса на поляците в образователната и културната система на България.

Експозицията ще бъде достъпна до 10 април.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама