Велизар Енчев не се пребори с Кунева за отмяната на лятното часово време

11:08, 01 апр 16 / Политика 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лятното часове време има положително въздействие върху туризма и селското стопанство. Според становищата на четири министерства вреда от връщането на часовника с час назад няма въздействие върху живота и здравето на гражданите.

Това съобщи вицепремиерът Меглена Кунева по време на парламентарния контрол. Думите й са в отговор на въпрос на Велизар Енчев, свързан с за необходимостта от отмяната на директивата, с която се въвежда лятно часово време.

Енчев застъпи тезата, че въвеждането на лятното часове време се отразява негативно на хората, имащи сърдечни проблеми и проблеми със съня, както и на общата работоспособност.

Меглена Кунева категорично отрече да е постъпвало подобно предложение, въпреки че е била проведена дискусия по темата. На нея е присъствал еврокомисарят по транспорт, който е уверил присъстващите, че няма достатъчно основания Европейската комисия да отмени лятното часове време.

"В моя отговор аз обичам да бъда абсолютно неутрална, поисках информация от пет български институции", заяви Кунева и цитира данни от Министерството на здравеопазването, Министерството на труда, Министерството на енергетиката и това на икономиката, според които не е научно доказана вредата от въведеното лятно часово време.

Енчев опонира, че България е на първо място по инсулти и инфаркти, резултат от смяната на часовото време. „Нали твърдите, че ЕС няма нищо общо със СССР?”, попита Енчев и посочи, че щом е така, не сме длъжни да се подчиним.

„Ако искаме да бъдем България на гражданите, трябва да вземаме самостоятелни решения, които са в интерес на гражданите, а не на Брюксел”, заяви Енчев, на което Кунева отговори, че директивите и въвеждането им в националното законодателство са задължителни за всички и ние имаме толкова права, колкото всяка друга държава.

По думите й, ако не изпълним директивата, държавата подлежи на санкция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама