Несравними са главният прокурор и членовете на ВСС, за да имат еднакви заплати, смята реформатор

09:57, 01 апр 16 / Политика 25 2450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главният прокурор получава малко над 5000 лв., но той все пак има и значително повече отговорности. Останалите във ВСС са само членове и не може да са съпоставими с обема работа и отговорности на главния прокурор. Това каза депутатът от РБ Антони Тренчев по БТВ, където заедно с колегата си Данаил Кирилов от ГЕРБ, коментирата приетото вчера в Народното събрание повишение заплатите на членовете на Висшия съдебен съвет.

Вчера парламентът прие на второ четене промените в Закона за съдебната власт. Освен, че създадоха правилата и начинът за разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии промените потвърдиха явното гласуване в съвета. Заплатите пък на всички членове на ВСС бяха изравнени с възнагражденията на главния прокурор и шефовете на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС). Сега заплатите им ще достигнат близо 7000 лв. Предложението беше внесено и прието на правна комисия от депутати на БСП и ПФ.

Не може да оставим членовете от ВСС да получават по-ниски заплати от председателите на апелативните или окръжните съдилища. Ако го направим, затваряме вратата на тези кадри да участват в следващите конкурси за ВСС, каза пък Данаил Кирилов. 

„За мен въпросът е по-скоро принципен. В РБ винаги сме били против допълните възнаграждения и привилегиите“, обясни Тренчев. По думите му е нелогично, след като РБ и ГЕРБ са поискали оставката на ВСС, сега членовете му да бъдат награждавани.

„Заплатите не са увеличавани, истината е, че отменихме един от видовете допълнително възнаграждение за членовете на ВСС – за участие в комисия. Неговият приблизителен размер, доколкото имаме данни, беше в порядъка на 1000 – 1200 лв.“, се опита да обясни Кирилов. 

Досега обаче кадровиците взимаха, колкото съдия във ВКС - 3493 лв. , ако прибавим сумите, за които говори депутатът обаче полученото завишение става пак по-малко от 7000 лв. Това е така дори и ако се прибави към заплатата и процентът за прослужено време в системата.

Въпросът е какво послание даваме на обществото. Сега министрите се отказаха от колите на НСО, премиерът спря обществени поръчки, а ние им вдигаме заплатите, коментира още Тренчев.

Кирилов повтори пък позицията на ГЕРБ от вчерашните дебати в парламента, че високите заплати са за да гарантират независимостта на членовете във ВСС – за да не вземат нерегламентирано възнаграждение от други лица, да имат мотивацията да пазят тази висока заплата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама