Молитвеният дом в Люлин не застрашава националната сигурност, твърди Бъчварова

09:54, 01 апр 16 / Политика 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Молитвеният дом в Люлин не застрашава националната сигурност. В това увери вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в отговор на въпрос на депутатите Красимир Кракачанов и Атанас Зафиров за незаконния ислямистки молитвен дом, който бил без никакви отличителни знаци и фигурирал в квартала като склад за обувки, предаде репортер на София Topnovini.bg.

"Информацията за лица и организации, проповядващи радикален ислям е единствено от компетенциите на ДАНС. Председателят на Асоцияцията на палестинците в България не е криминално проявен. В началото на регистрацията си фондацията осъществява дейността си в сътрудничество с Главното мюфтийство и финансира строителството на мюсюлмански храмове. Регистрацията на фондацията е активна, но от 2012 няма данни тя да извършват дейности, застрашаващи националната сигурност на България. До настоящия момент в 9-то Районно управление не са получавани сигнали за нарушаване на обществения ред", уточни Бъчварова. 

Тя подчерта, че не били получавани сигнали, свързани с молитвения дом, но допълни, че през 2012 г. е имало подобен сигнал в 9-то Районно управление, че във временни постройки се събират на обособен автопаркинг граждани от арабски произход. "Създаването на молитвения дом в Люлин е иницииран от арабската диаспора в страната. Не са постъпвали данни за проповядване на радикални и екстремистки идеи", добави тя. Бъчварова увери, че е извършена проверка и не е констатирано нищо нередно. Следели се проповядванията там и се правели проверки. Вицепремиерът подчерта, че МВР не е институцията, която ще ограничи религиозни права.

Днес ще се проведе втори протест в ж.к. "Люлин" срещу молитвения дом.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама