Над 250 деца участват в ХХІІ конкурс за народна музика „Диньо Маринов“

09:36, 01 апр 16 / Култура 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повече от 250 са участниците в ХХII детски конкурс за народна музика “Диньо Маринов”, който започва днес в концертната зала на Санаторно-оздравителния комплекс  "Камчия". Той е за  изпълнители на народна музика: певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли. Организатор на конкурса е Общинският детски комплекс със съдействието на община Варна и Регионалния инспекторат по образованието. Конкурсът е включен в Националния календар за извънучилищни  дейности  на МОН и се  провежда  под патронажа на кмета Иван Портних.

В надсвирването и надпяването ще се включат 51 изпълнители на гайда, 28 – на кавал, на тамбура  - 24, на гъдулка - 29, народно  пеене - над  64, камерни  вокални и инструментални  групи  - 19, хорове, оркестри и ансамбли - 17. Участниците са от Пловдив, Монтана, Търговище, Генерал Тошево, София, Добрич, Сливен, Карлово, ловешкото село Черни Вит, Плевен, Котел, Нови пазар и др.

Журито, което ще оценява изпълненията, е в състав: председател Димитър Христов – гл. диригент при БНР, и членове - Петьо Петров – оркестрант в оркестъра на БНР; Ангел Добрев – композитор и солист в оркестъра на БНР; Костадин Костадинов – аранжор, оркестрант в оркестъра на БНР; Ваня Монева – продуцент в БНР, диригент на хор „Космически гласове“; Евелина Христова и Гергана Костадинова – певици и солистки на „Мистерията на българските гласове“  и „Ева квартет“.

Награждаването и галаконцертът на лауреатите ще са на 3 април.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама