"Булгартабак" вече има ново ръководство, а протестите продължават

09:16, 01 апр 16 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Булгартабак холдинг" вече има ново ръководство. То е било избрано по време на протеста на недоволните служители на компанията в четвъртък, предаде "Mediapool". Промяната е станала с гласовете на мажоритарния акционер – регистрираната в Австрия "БТ Инвест" и на най-новия притежател на дял от холдинга – дубайската "Ти Джи Ай Мидъл Ийст", зад която се смята, че стои депутатът на ДПС Делян Пеевски. 

Новият управителен съвет не казва какви са бъдещите му планове за управление и как ще действа в ситуацията, в която се намира фирмата. Въпреки свръзаността си с "Булгартабак холдинг", новите членове не отговориха на въпросите на малките акционери с аргумента, че им трябва време да се ориентират в обстановката. 

Обстановката е вече двудневни протести на част от освободените служители на холдинга, затворена фабрика, спрян изнор към Близкия Изток и настоявания за среща от страна на служителите с мажоритарния собственик на дружеството - физическо лице, което все още е тайна.

Досегашният директор на "Булгартабак холдинг" Венцислав Чолаков се оттегля от поста си, както и Миглена Христова. Двамата не присъстваха на събранието, пише изданието "Капитал Дейли". Индиецът Рахул Нимкар е другият избран в управителния съвет, който пък гласува с придобитите пакетите на Делян Пеевски и италианският бизнесмен с български паспорт Едоардо Миролио (общо 12.2%) чрез дубайското дружество "Ти Джи Ай Мидъл Ийст".

В борда влезе и още един индийски гражданин, Шреаз Фадниз. Друг член е и досегашният финансов директор на холдинга Владимир Жеков, който е  още изпълнителен директор на софийската и на благоевградската фабрика.

Никой от новите мениджъри не пожела да коментира случващото се в холдинга. Не бяха изяснени и мотивите за спиране на работата в софийското предприятие. Това доведе до съкращаване на 400 работника, които пък протестираха при провеждането на заседанието. На проведеното събрание и малките акционери поискаха да разберат защо "Булгартабак" спира износа за Близкия изток и какво се случва в софийската фабрика, но отговор не им е бил даден.

"Лъжат, че няма договори за поръчка”, заявиха недоволните работници на "Булгартабак" по повод обясненията на ръководството на холдинга, че съкращаването на 400 души от столичната цигарена фабрика е заради липса на поръчки. Те обявиха, че мениджмънта нарочно отказват да сключват договори, но интерес за продукцията не липсва. В средата на март компанията обяви, че спира износа си за Близкия Изток заради спад на поръчките и обвини за това медийните атаки, които й нанасяли репутационни щети. 

Недоволните работници се заканиха да продължат с протестите и на 6 април да се съберат на мълчалива демонстрация пред Народното събрание.

"Хората протестират заради това, че има производство, има пазари и изведнъж ги предупредиха, че трябва да спрат производството на цигари по незнайни причини", коментира Захари Йоцев, който е бивш работник на цигарената фабрика, а сега съпругата му ще бъде съкратена от там и двамата остават безработни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама