Лъжат ли ни депутатите - отговорите от първо лице

09:15, 01 апр 16 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Затаяване на истината, лъжи за добро бъдеще и изкривяване на фактите пред избирателите се чуха от устите на депутатите по повод 1-и април - Деня на шегата. София Topnovini.bg попита част от депутатите в парламента дали лъжат, за какво и кого. Очаквано, всеки един отговори, че политиците лъжат, но никой сам за себе си не призна да е изричал неистина.

Зам.-председателят на парламента и депутат от Българския демократичен център (БДЦ) Явор Хайтов увери, че към настоящия той и Румен Йончев не лъжат. "Не мога да съм сигурен и със същата категоричност да заявя, че другите не лъжат", посочи той. Попитан дали е хващал някой депутат в лъжа, той отговори: "Ако кажа да, следващият въпрос ще е кой и кога. Най-малкото обаче съм хващал в затаяване на истината".

В парламента дори да реализираш някое свое усилие, резултатът не го виждаш веднага. Простряно е напред във времето. Мартин Димитров е един от депутатите, които от време на време послъгват", пошегува се Хайтов с реформатора, който премина покрай него.

София Topnovini.bg, разбира се, потърси и коментара на Мартин Димитров, който заяви, че не харесва лъжата и предпочита дори трудните неща да бъдат казвани.

Зам.-председателят на парламента и депутат от БСП Янаки Стоилов подчерта, че всички хора понякога лъжат, въпросът е депутатите понякога да се придържат към популизма, отколкото към демагогията, защото първото означавало все пак да се стремиш към някаква цел, която се харесва на хората. Второто пък означавало да им съобщаваш нещо, което сам не очакваш, че ще стане. Попитан дали е хващал някой депутат в лъжа, той отговори с: "И вие сте хващали".

Четин Казак от ДПС бе уклончив в отговора си и коментира, че сигурно има депутати, които лъжат. "Много често съм хващал такива за всякакви неща. Лошото е, когато лъжат избирателите си. Когато се поемат ангажименти и не се изпълняват. Ето там трябва да се стремят депутатите да не подвеждат избирателите си. Сигурно има и случаи, в които народните представители се лъжат и един друг, но не бива да се генерализира", допълни Казак.

Атанас Атанасов от Реформаторския блок бе по-остър в коментара си и сподели, че за съжаление, в българската политика никак не са малко хората, които си позволяват да изричат неистини.

"Тези, които най-често го правят, са хора, които имат голямо влияние върху общественото мнение. Не е разумно да персонализирам моето твърдение, но всеки гражданин много често установява това нещо. На мен не ми се е случвало да лъжа, защото знам, че основното правило в политиката е истината. Трябва винаги да се казва, защото ще дойде ден, в който ще го хванат, че лъже", категоричен бе Атанас Атанасов. Емил Димитров от Патриотичния фронт бе лаконичен и заяви, че няма представа дали депутатите лъжат, тъй като бил за първи мандат, но щял да се научи. Според него депутатите тук не носили на шега и никой не го правел.

Независимият депутат Георги Кадиев отговори на въпроса с въпрос и попита дали има човек, който да не лъже. "Понякога и за дребни неща. Дори и децата лъжат", добави той.

Кадиев не пропусна възможността да припомни, че вчера например председателят на парламента Цецка Цачева излъгала в ефира на телевизия, че само веднъж в живота си е срещала арестувания шеф на ДАИ. "В същото време при мен дойде човек, който заедно с арестувания шеф са били на среща в нейния кабинет", уточни той.

Методи Андреев от ГЕРБ пък посочи, че депутатите лъжат не само на 1-и април. Според него в Деня на шегата трябва да говорят истината, за да са в съответствие с празника. Попитан за какво най-често лъжат, той посочи, че това бикновено е за светлото бъдеще. "Когато политик заговори за бъдеще време, 100% е лъжа", каза още Методи Андреев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама