Илия Луков: Съборът „С България в сърцето” е един и е в Каварна

08:42, 01 апр 16 25 793 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Името на общобългарския събор „С България в сърцето” е патентовано и той вече 13 години се провежда в Каварна. Форумът живее и го има" - това коментира за Topnovini.bg големият български изпълнител Илия Луков по повод информация, че община Ловеч организира фестивал със същото име. Според певеца и съорганизатор чрез продуцентска къща „Пирина” на форума в Каварна, най-вероятно, става въпрос за някакво объркване, грешка. Още повече, че съборът се организира със съдействието на национални медии, Държавната агенция за българите в чужбина и др.

Той припомни, че инициативата „Най-дългото хоро”, която се проведе в София, всъщност се е зародила в Каварна

„Това е събор на потенциала на онези българи, които са избягали от турския ятаган. Цяла Каварна прегръща тези деца”, сподели Луков. В него участват всяка година по 400-500 деца  от Западните покрайнини, Косово, но най-много са гостите от Молдова, от Приднестровието.  

Целите на събора са изява на най-добрите младежки постижения в областта на българския фолклор и неговите разнообразни проявления –песни, танци, инструментални изпълнения, занаяти, театрални форми и др.

Участници са както български детски и младежки колективи, и индивидуални участници на възраст до 25 години, така и гости от цял свят, занимаващи се с български фолклор.

Мотото на събора е “Българският фолклор – най-атрактивната картичка на България”. Древният български фолклор и скритите му послания са нашият най-достоен и неповторим ключ към Европа и света.“Рамо до рамо, сърце до сърце, ръка в ръка, в единна стъпка за едно да дадем на света любов!”

Тази година 13-ото издание на Общобългарския младежки фолклорен събор „С България в сърцето” ще се проведе на 13, 14 и 15-ти май, когато град Каварна отново ще посрещне потомците на преселниците – българи, избягали от турско робство в Украйна, Молдова и Банат, както и талантливи участници от откъснатите от България Западни покрайнини, Македония, Косово.

Сред гостите тази година ще бъдат трио Чаушеви и приятели, които представят фолклор с много модерно звучене. Родителите са преподаватели, а седемгодишното им дете е изключително талантливо, обясни Илия Луков. Те ще се представят с проекта „Животът е песен”. В една от вечерите на събора концерт ще изнесе добруджанската народна певица Галина Дурмушлийска. Тя ще има и среща с младежите от чужбина. През годините гости са били Янка Рупкина, Любка Рондова, припомни Илия Луков. В една от вечерите той също ще участва.

Участието в събора е безплатно. Всеки изпълнител получава грамота за участие, а отличилите се – специални статуетки и други награди. Професионално видео заснемане и излъчване по фолклорните телевизии в България и чужбина, както и в канала на Продуценска къща „Пирина” в Youtube – Pirina TV.

Тази магия, която се поражда по време на събора в Каварна, трябва да продължи, сподели певецът. „Не може да се прекъсва връзката, трябва да се случват нещата и към тези наши деца и младежи да продължаваме да се отнасяме с любов”, каза още Илия Луков. Той е категоричен, че ние сме длъжни да съхраним онова, което са ни оставили нашите предци, душевността, която имаме, връзката с корените.

Той разказа, че, когато участниците в събора се приберат у дома си, те споделят за преживяванията си тук. Случва се, че на раздяла децата плачат, защото за тези два-три дни в Каварна ги завладява магия, която няма как да се опише. Тя съществува вече 13 години, допълни Илия Луков. Той благодари на всички, които през годините, а и тази година, правят така, че да го има това събитие в Каварна. Благодари на кмета на Общината - предишния и настощия, на каварненци, които излизат по улиците и прегръщат участниците в събора.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама