Трюфелна плантация създадоха в Новозагорско

08:29, 30 окт 15 25 3780 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ферма за производство на летен черен трюфел и лешници изгражда предприемач в Новозагорско.

Върху  площ от 6 декара са засадени 430 лешникови дръвчета, заразени с  мицела на летен черен трюфел.  Те са от рода "Дона Джители Романа".

Фиданките, които са на една година, са доставени от Италия и са с всички сертификати. Всяка се доставя в специална саксия, като на дъното й е поставен варовик. Минералът е изключително полезен за фиданката, чиято коренова система е заразена с мицел на трюфелната гъба.

За да се хване, дръвчето трябва да бъде посадено в дупка с дълбочина около 20-25 сантиметра. За засаждане са подходящи всички сезони, с изключение на зимата, защото тогава е много студено. От значение е видът на почвата, затова и преди засаждането, а и всяка година се прави изследване за нейното съдържание. Около всяко насадено дръвче се слага варовик, за да подхранва почвата и да я предпазва от  киселинни дъждове. Забранена е употребата на торове, хербициди и пестициди. Тревата около дръвчетата се коси, пашата на животни в трюфелните плантации е забранена. След петата година от декар насаждения се очакват около 150-200 килограма летен черен трюфел. Лешниковите дръвчета могат да дават плодове около 40 години.

Добиването на подземните гъби става с помощта на специално обучени кучета. В България те струват от  2000, до 4000  евро, ако са с родословие. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама