Мая Манолова обвини ОИК-София за драмата в „Арена Армеец“

18:58, 28 окт 15 / Политика 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Имаше една година време всички заинтересовани да се запознаят с текстовете на избирателния кодекс и да се направят промени, ако е необходимо. Това каза омбудсманът Мая Манолова, която е и автор на настоящия Избирателен кодекс, пред БНТ. 

Тя посочи, че ИК и тя като негов автор е несправедливо обвинявана, че броят на членовете на избирателните комисии е намален. „Държа да посоча, че членовете на Общинската избирателна комисия в София (ОИК-София) винаги са били 19 и няма намаление на броя им“, каза Манолова. Тя уточни, че законът позволява, когато е необходимо, Централната избирателна комисия (ЦИК) да може да удвои броя на всички избирателни комисии. 

„Тези, които сега са най-гласовити в критиките си, са гласували против такова предложение“, каза Манолова. „Тези документи са публични и всеки може да провери кой как е гласувал.“

Омбудсманът посочи, че освен това, законът дава възможност да бъдат назначени допълнителни експерти, които да помагат при обработката на документите. Тя уточни, че ОИК-София е поискала допълнителни 136 експерти, които ЦИК е разрешила да бъдат назначени. „Изумих се, че този потенциал не е бил използван“, каза Манолова. 

По нейните думи единственото, което е можела да направи, е било да бъде посредник между всички страни в ситуацията с „Арена Армеец“. „Шефката на ОИК-София беше на мнение, че организацията е добра и няма нужда от помощ“, коментира Манолова и добави, че чак в късния следобед на понеделник тя се е съгласила ЦИК да изпрати още 20 допълнителни експерти. 

Манолова призова отговорните институции, в частност Столична община и Областния управител на София да осигурят подходяща зала за приемането и обработката на изборните протоколи за предстоящия балотаж в София в неделя. „3300 души не могат да бъдат настанени в зала 3 на НДК“, отбеляза Манолова и апелира да бъдат взети всички мерки и да се използват оптимално наличните експерти, за да протече процесът нормално. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама