Иранският външен министър се включва в преговорите за Сирия

17:16, 28 окт 15 / Свят 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф ще участва в разговорите за намиране на изход от кризата в Сирия, предаде Ройтерс, позовавайки се на иранската информационна агенция ИСНА. Разговорите започват в петък във Виена. Според руски дипломатически източник, поканата е дошла от САЩ.

Очаква се в срещата да участват още САЩ, Русия, Турция, Саудитка Арабия, Египет, Ирак, Ливан, Франция и ЕС, в лицето на върховната представителка по външната политика и сигурноста Федерика Могерини, допълва Ройтерс.

Иранският външен министър ще бъде придружаван от трима заместник- външни министри, допълва агенцията.

Участие е потвърдил и египетският външен министър Самех Шукри.

За първи път Иран, който е регионален поддръжник на сирийския президент Башар Асад, ще участва в подобни разговори за Сирия, отбелязва Ройтерс. Засега не става ясно дали са били отправени покани до сирийското правителство или до сирийската опозиция да участват в разговорите.

Поканата към Иран е голямо отклонение от следвания досега курс на американската дипломация. През последните години САЩ твърдо отказваха да преговарят с един от последните останали съюзници на режима в Дамаск, коментира френското издание "Монд". Вестникът цитира западен дипломат, според когото тази промяна в курса на американската дипломация няма как да не е била предварително обсъдена с големия регионален съперник на Иран - Саудитска Арабия.

"Уолстрийт джърнъл" определя новото отношение на Вашингтон към ситуацията в Сирия като обратен завой спрямо предишната американска позиция - за незабавно оттегляне на президента Башар Асад. Според изданието, това показва колко много е нараснало влиянието на Москва и Техеран след съвместната им военна намеса в подкрепа на Асад.

На фона на подготвяната среща във Виена, боевете в Сирия продължават. От началото на миналия месец, Русия е извършила стотици въздушни удари, чиято цел е Ислямска държава и други терористични групи в района. През това време администрацията на американския президент Обама неперкъснато алармира световната общност, че повечето от ударите са били срещу бунтовничиските милиции в Сирия, някои от които ЦРУ подкрепя.

Междувременно, насилието и сблъсъците продължават да ескалират между бунтовниците и Ислямска държава както в Сирия, така и кюрдския район в северната част на Сирия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама