Реформаторите откриха абсурдни грешки при преброяването на преференциалния вот

17:01, 28 окт 15 / Политика 25 773 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Абсурди пропуски и грешки са открили от Реформаторския блок при преброяването на преференциалния вот след местните избори. Според членове на блока личният мажоритарен избор на гласоподавателите за кметове и общински съветници не доведе до висока избирателна активност заради недопустими грешки от страна на секционните комисии.

За една от нелепите грешки в протоколите сигнализира общинският съветник от Реформаторския блок Марта Георгиева. Тя участва в листата под номер 4. В една от избирателните секции в столичната Френска гимназия обаче преференциалните гласове в нейна полза погрешка са написани на кандидат номер 3. Марта Георгиева подчерта, че сред реформаторите няма никакво противопоставяне, но грешките с преференциите при тях са десетки, като са предавани и протоколи без нито един преференциален вот, което на практика е невъзможно.

„Случаят с 18-та секция във Френската гимназия, където е объркването с преференциите, не е единственият проблем. Ние имахме застъпник в тази секция. Тя беше проследила преференциите и колко има всеки от Реформаторския блок. След това те диктуват протокола и този, който записва, е записал по грешен начин. Ще вметна, че отношението към застъпниците като цяло е много грубо от страна на членовете на комисиите, което за начало е пълно недоразбиране защо са тези хора там“, разказва Марта Георгиева.

Застъпникът на реформаторите във въпросната секция вижда копие от грешния протокол едва след като оригиналите вече са в Централната избирателна комисия (ЦИК). Както се вижда от снимката, 11 преференциални гласа за кандидата с номер 4 са вписани на третия в листата. Тогава застъпникът сигнализира членове на комисията, които още са в секцията.

„След като сигнализира, тя се подписва, че има размяна на преференцията – тези от номер 4 са писани при номер 3. Това е пълен абсурд, защото това е копието, което си остава за мен. Няма никакво отношение към това, което се предава като резултати в ЦИК“, обяснява общинският съветник.

„Свързах се с председателката, която отиваше към ЦИК. Помолих я да поправи тази грешка. Тя се съгласи, пое отговорност и аз реших да не се обаждам поне до следващия ден. След това видях в сайта на ЦИК, че това не е направено“, каза Марта Георгиева.

Разбира се, тя ще подаде жалба, но според нейния опит няма да има резултат или повторно преброяване. Според Марта Георгиева това е един резултат от некомпетентността на членовете на комисиите и на нечовешката умора, на която са подложени.

„Това е цялостен провал на организацията на изборите, който се дължи и на това, че е много утежнена процедурата и за хората, и за членовете на комисии“, убедена е тя.

18-та секция във Френската гимназия е допуснала още нарушения на изборите и далеч не е единствената.

„Още като отидох, за да видя какво става, се оказа, че те против изборните правила въобще не са сложили списък на кандидатите. Като попитах къде се намира, се оказа, че е зад вратата. Това го прави абсолютно невъзможен за намиране. Това е недопустимо – ти трябва да информираш хората за кого гласуват“, възмутена е Георгиева.

За предаване на грешни протоколи сигнализира и друг общински съветник от групата на реформаторите – Прошко Прошков. Той открива, че различни секции в София са предавали празни протоколи без преференции. Имайки предвид броя на хората, гласували за Реформаторския блок, е малко вероятно да няма нито една преференция. На страницата си във Фейсбук той сподели недоволството си, като обясни, че гласоподавателят не вижда личния си глас в изборите и не е чудно, че хората не гласуват.

„Никой не се замисля, защо докато спят по пейките три дни, никой не обяви, че секционните комисии, които не са броили преференции и предават празни таблици, биха имали време да ги преброят отново, под контрол на Общинската избирателна комисия (ОИК)”, пише още Прошков.

Той припомня притеснението преди местните избори по отношение на организацията. Тогава някои предричаха, че дни след вота няма да има резултати, както и че преброяването ще е далеч от истината.

"Не е възможно никой да не беше забелязал структурните дефекти и заложените капани в закона. 19 члена на ОИК трябваше да се справят с по 80-90 протокола, много от които с грешки и отнемащи чудовищно време за въвеждане. Все пак, поздравления за редовите членове на ОИК и на секционните комисии, които побъркани от умора и безсъние, се опитваха да крепят три денонощия система, която е проектирана да се скапе", допълва Прошко Прошков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама