Под 16-те % падна безработицата в Търговище

16:09, 28 окт 15 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
7728 са регистрираните безработни в област Търговище в края на месец септември, отчитат от Регионалната служба по заетостта. Техният брой за шести пореден месец намалява, този път със 163 в сравнение с края на август. Равнището на безработица е под 16 % и въпреки положителната тенденция цифрите се запазват с 6 на сто над средните за страната.

Над 40 % продължават да са хората без препитание в община Антоново, близо една трета са безработните в Омуртаг и Опака, в попово те са 14 %, а в Търговище  10 %. Масово в бюрата по труда са регистрирани лица, които нямат образование, нито специалност.

През септември постъпилите на работа регистрирани безработни от област Търговище са 393, като броят им е със 132 по-голям отколкото през август. Препитание са намерили 136 лица без квалификация, 118 с работническа професия и 139 специалисти със средно специално и висше образование. Половината от устроените на работа са жени, а младежите до 29 години са 124. Заетост е осигурена на 66 продължително безработни, както и на 7 безработни с намалена трудоспособност от областта.

Повече са били и обявените свободни работни места в региона  -  335, като търсенето на работна сила в реалната икономика се запазва като темп и продължава тенденцията за подобряване на показателите на първичния пазар на труда. Кадри се търсят от преработващата промишленост, административните и спомагателните дейности, образованието, строителството, търговията, хотелиерството и ресторантьорството и  селското стопанство.

По програми за заетост в бюрата по труда в област Търговище през септември са заявени 57 работни места – по схемата за младежка заетост.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама