Повишават енергийната ефективност в „Мини Марица-изток”

16:01, 28 окт 15 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
  Два договора за повишаване на енергийната ефективност в „Мини Марица-изток” подписаха днес, съобщиха от въгледобивното дружество. Финансирането е от Международен фонд „Козлодуй”.

 „Компенсиране на реактивната енергия и рехабилитация на промишленото осветление на минното оборудване в „Мини Марица-изток”  е проект, който бе включен допълнително към Споразумение за безвъзмездна помощ от 2009 г. между Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ и минното дружество и бе одобрен от Асамблеята на Донорите на Фонд „Козлодуй”' на 14 юни 2013 г.

Проектът е на обща стойност 3,3 млн. лева и е разделен на два лота: лот А включва: проектиране, доставка и монтаж на съоръжения и оборудване за компенсиране на реактивната мощност на тежкото промишлено минно оборудване на „Мини Марица-изток”, а лот Б рехабилитация (проектиране, доставка и монтаж) на промишленото осветление чрез подмяна с LED осветители в „Мини Марица-изток”.

 За изпълнението на дейностите въгледобивното дружество ще получи безвъзмездно 70% от стойността на целия проект (равняващи се на 2,3 млн. лв), а останалите 30%  (990 хил. лв.) са съфинансиране.

   След процедура, реализирана съгласно правилата на Европейската банка за възстановяване и развитие, избраните фирми изпълнители са „Сименс”  България, за проекта в частта му за компенсиране на реактивната мощност на тежкото минно оборудване, и „Етралукс”, Испания, за рехабилитацията на промишленото осветление чрез подмяна с LED. Срокът за изпълнение на двата лота е една година и три месеца.

Компенсирането на реактивната мощност ще обхване 148 задвижващи станции, 10 роторни багера, 10 насипообразувателя, 8 претоварача и 4 верижни многокофови багера от типа Rs 710. Подмяната на промишлените осветители с обща инсталирана мощност 1200 kW с енергоефективни LED осветители ще обхване 156 задвижващи станции, 27 роторни багера, 12 насипообразувателя, 9 претоварача и 6 верижни многокофови багера от типа Rs 710.

Изпълнението на двата лота е от особено важно значение, тъй като след въвеждане на новата цена на електроенергията разходите за консумирана енергия на въгледобивното дружество се увеличиха с близо 1 млн. лв на месец. Разчетите са за намаляване на този разход до 7%. Опазване на околната среда и повишаване на безопасността на работните места са другите важни показатели, които мултиплицират ефективността на проекта.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама