Турската полиция щурмува редакции на опозиционни медии

15:18, 28 окт 15 / Свят 25 477 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турската полиция щурмува редакциите на опозиционни медии, свързани с живеещия в САЩ ислямски проповедник и милиардер Фетуллах Гюлен, съобщиха Ройтерс и Хюриет Дейли нюз. Полицията е атакувала редакциите на телевизиите Бугюн ТВ и Канал Тюрк, както и на печатните издания Бугюн и Миллет. Медийните групи са собственост на холдинга "Козъ Ипек", свързан с Гюлен. 

Пред редакциите на медиите в Истанбул се стигна до сблъсъци. Полицията използва водни струи и сълзотворен газ, за да разпръсне десетки хора, събрали се на протест.

Това се случва броени дни преди провеждането на предсрочните парламентарни избори в странта на 1 ноември.

До акцията се стигна след решение на съда в Анкара срещу една от големите турски корпорации, близка до Гюлен, който води политическа и медийна битка със силите, близки до Ердоган, от САЩ. 

Полицията е пристигнала в телевизионните централи на медийната група около 4:30 сутринта, без да покаже съдебна заповед. Депутатът от опозиционната Народнорепубликанска партия Махмут Танал предупредил полицаите, че нарушават конституцията и законите на страната и поискал съдия-изпълнител да покаже съдебно решение за действията, съобщават местни медии.

В 7:00 сутринта служители на реда са успели да влязат в основната контролна зала на медийната група и да попречат на излъчването на телевизионен сигнал. Полицията също така е блокирала входа на сградата, като е спряла служителите да влязат вътре. Репортер на телевизия „Бугюн“ е бил задържан. Има информация, че депутатът Махмут Танал е бил удрян от силите на реда. 

Действията на властите предизвикаха загриженост за свободата на медиите в Турция. Критиците на Ердоган обвиняват правителството, че със сила се опитва да заглуши опозицията и то в навечерието на изборите в неделя.

"Ден на срама"

Така определя днешния ден главният редактор на Бугюн ТВ Тарик Торос.

"Уважаеми зрители, не се изненадвайте, ако през следващите минути видите полицейско присъствие в студиото ни по време на нашето излъчване", каза Торос. "Това е операция, с която управляващите се опитват да накарат гласовете на дисидентите да замлъкнат, както и гласовете на опозиционните партии и бизнесмени. Това се опитват да направят с всеки, който не се подчинява".

"Днес е ден на срама ... Всеки, който е взел това рещшение и всеки, който е допринесъл за неговото осъществяване, ще трябва да отговарят за престъпленията си пред историята," казва юристът на медийната група Барис Яркадаш, цитиран от телевизия Франс24.

Международен отзвук

Говорителят на Държавния департамент Джон Кърби заяви, че влизането на силите за сигурност в медиите на Козъ-Ипек поставя под въпрос свободата на медиите в Турция, която е съюзник на НАТО. 

"Призоваваме властите в Турция да гарантират демократичните ценности, включително да гарантират справедлив процес, свобода на словото и разбира се достъпа до информация. 

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц написа в профила си в Туитър, че е "дълбоко загрижен" за завземането на медиите. "Свободните медии са крайъгълен камък за функциониращите демокрациие", пише Шулц.

Конфликтът между Ердоган и Гюлен

Конфликтът между Ердоган и Гюлен се изостри, след като полицаи и прокурори, смятани за близки до проповедника, започнаха разследване за корупция спрямо близкото обкръжение на Ердоган през 2013 г., по това време все още премиер на Турция. Ердоган обвинява духовника, че е създал "паралелна структура" в полицията и съдебната власт, опитва да превземе управлението на страната.

В момента срещу Гюлен върви дело по тези обвинения, а прокуратурата поиска той да бъде осъден на над 30 години затвор.

Холдингът Козъ-Ипек е основан през 1948 г. и бизнесът му е свързан освен с медии, също с минното дело, застраховане, здравни услуги и туризъм.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама