Феноменът "15/15" отново се появи в БСП

15:17, 28 окт 15 / Политика 25 781 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Групата на БСП в Столичния общински съвет ще бъде от 7 души, казаха източници от партията за София Topnovini.bg. Резултатът на партията при 100% обработени бюлетини е 9,89%.

Изненадата на тези избори за столичното БСП е, че 39-тият кандидат в листата за общински съветници в партията - Марин Стоянов, също влиза в местния парламент и повтаря феномена "15/15". Той е събрал най-много гласове от преференции. Случайно или не номерът, с който партията се бори на изборите също е 39.

Стоянов беше кандидат за районен кмет в „Надежда“, но не успя да стигне на балотаж, като отпадна още на първи тур, оставайки трети.

Припомняме, че през 2014 година на изборите за евродепутати, когато БСП бяха с избирателен номер 15, първото място в листата беше изместено именно от 15-ият кандидат. Тогава с преференциален вот Момчил Неков измести Сергей Станишев. Сега сценарият се оказва е същият.

С преференциален вот в общинския съвет влиза и 17-ият кандидат в листат на БСП- Николай Николов. С преференция сред седетте социалисти в местния парламент ще бъде и 12-ият в листата- Ирена Анастасова. Тя е директор на гимназия в кв. „Младост“.

В Столичния общински съвет със сигурност още един мандат ще бъдат Калоян Паргов и Милка Христова.

Изненада се оказва отпадането на Румен Георгиев, който до сега беше общински съветник. След изборите той е изместен от 4-тото си място заради преференциите и остава извън седмицата. Такава е ситуацията и за Альоша Даков и Христо Проданов, които въпреки челните си позиции в листата на  партията, няма да влязат в общинския съвет.

Позициите си от листата запазват Борис Цветков, който е и на балотаж за кмет на район „Искър“, и Владимир Данев.

По данни на ЦИК около 500 преферентни гласа са достатъчни, за да бъдат изместени първите в листите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама