Преподаватели от ТУ - Пловдив: Условията в общежитието са много лоши

15:14, 28 окт 15 25 1414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Голяма част от преподаватели подкрепят исканията на студентите от Техническия университет в Пловдив за по-добри битови условия за живот и учене, заяви днес на пресконференция преподавателката Павлинка Кацарова.

Само двама нейни колеги, единият от които вече пенсионираният технолог Петър Гьошев, дойдоха на среща с журналисти, за която предварително беше анонсирано, че ще бъдат представени факти за репресии във висшето училище, издаване на фалшиви дипломи, отдаване на помещения под наем на непазарни цени. Такива теми обаче не бяха коментирани. Не присъстваха и студенти, които не желаели да говорят пред медиите, защото били заплашвани и се страхували от реакция от страна на отделни преподаватели.

Припомняме, че вчера студентите от ТУ - Пловдив, разпространиха отворено писмо до ректора на университета проф. дтн инж. Георги Михов, в което излагат проблемите си в учебната дейност и в условията на живот - много лошо състояние на студентското общежитие, некачествена храна в стола, липса на спортна база.

"Още през месец май тази година водих пловдивски депутати в общежитието, за да видят какво е състоянието и да поискаме финансова подкрепа от държавата, защото филиалът в Пловдив няма да може да се справи с проблема", поясни Кацарова. Преподаватели и студенти от ТУ - Пловдив, са били и на среща в Народното събрание, където са изложили проблемите си, и очакват реакция от депутати и правителство, каза още тя.

Според Кацарова добрият вариант е директорът на пловдивския филиал проф. Михаил Петров също да застане зад исканията на студентите и всички заедно да обединят усилия за осигуряване на финансиране.

"Условията в студентското общежитие наистина са много лоши - дограмата е дървена, включват се допълнително печки за отопление, защото парното е слабо, мухълът и влагата са навсякъде", твърди Кацарова. По думите й е недопустимо студентите да живеят при такива условия.

Около 2 млн. лв. са необходими за ремонта на студентското общежитие, твърди предподавателката. Филиалът в Пловдив не е финансово независим и за осигуряване на средствата трябва да бъдат изискани и осигурени от ТУ - София.

"Ръководството на ТУ - Пловдив, не може да направи нищо без пари. Друг е въпросът за инициативността, защото знам каква е тя на ректора на Пловдивския университет проф. Козлуджов например и каква е на нашето ръководство", коментира доц. Станислав Алексиев, ръководител на катедра "Машиностроителна техника и технологии". По думите му би било абсолютна глупост да не се обърне внимание на студентското писмо.

В началото на ноември в ТУ - Пловдив, предстоят избори на ново ръководство. Преподавателите са категорични, че проблемите, срещу които протестират студентите, не бива да бъдат обвързвани с този факт. Според тях обаче сегашното ръководство на ВУЗ-а никой от сегашното ръкодство не е ходил в общежитието, за да види на място какво е състоянието му и в какви условия живеят студентите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама