Спешната помощ отвори огромна дупка в бюджета на варненска болница

15:09, 28 окт 15 25 460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо два милиона лева е дупката в бюджета на Многопрофилната болница “Света Анна” във Варна заради дейността на Спешния център. През него за миналата година са минали близо 65 хиляди пациенти. За лечението им здравното заведение е получило едва 750 хиляди лева държавна субсидия.

Спешната помощ по закон е безплатна, но косумативите и лекарският труд имат цена, която държавата трябва да плати. В Спешното отделение на болница “Света Анна” във Варна помагат на хиляди пациенти, което води до постоянни финансови загуби.

Сумата, която болницата е отпуснала за заплати на персонала на спешното отделение през 2014-а година, е 917 113 лева. За същия период субсидията за оказване на спешна медицинска помощ от Министерството на здравеопазването е 751 292 лева, заяви пред БНТ2-Варна изпълнителният директор на болницата д-р Гален Шиваров.

Всеки месец държавната субсидията е една и съща и не стига дори за заплати на лекарите, медицинските сестри и санитарите. Прегледът на един пациент може да стигне до 160 лева, а болницата получава около 15 лева. Най-много здравното заведение губи от пациенти, които не са социално слаби, но са здравно неосигурени.

Друг проблем за Спешния център на болницата е недостигът на лекари и медицински сестри. “Спешното отделение всяка година има хроничен дефицит, защото тези кадри могат да останат в болницата, но най-често търсят реализация в чужбина или в други градове”, заяви д-р Калоян Бакалов, началник на Спешния център в МБАЛ “Света Анна”.

През първите девет месеца на тази година болницата е повишила приходите си. Вместо за увеличение на заплатите, 200 хиляди лева са отишли за покриване на част от просрочените плащания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама