Печатниците поискаха отлагане на балотажа, но ЦИК не го счете за нужно

15:00, 28 окт 15 / Политика 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На вчерашното си заседание Централната избирателна комисия (ЦИК) е обсъдила писмо, получено от печатниците на Българска народна банка (БНБ), в което те изразяват притесненията си за забавянето на резултатите от първия тур на местните избори. Те споделят трудностите си на определени места за отпечатването на бюлетините във връзка с неизвестния брой балотажи в страната. Притесненията на печатниците са свързани с това, че не са сигурни дали ще успеят да отпечатат книжата навреме за втория тур на вота в неделя (1 ноември). 

 

"Не виждам защо се раздухва в медиите този въпрос. Това е стандартна кореспонденция. Такава водим с много институции през цялата кампания, когато има проблем. В момента се произвежда някакъв медиен шум от нищо. Няма никакво решение за отлагане на втория тур", обясни пред София Topnovini.bg говорителят на ЦИК Цветозар Томов. 

 

По думите му нито една институция не е предложила отлагане на балотажа, като и преценката на ЦИК била, че няма неразрешим проблем, който да налага такива действия. 

 

В писмото на БНБ се съобщава, че общинските избирателни комисии са забавили много данните, които трябва да предоставят, и това поставя под въпрос възможността на печатниците да се справят с поръчката навреме. По техни данни в законовия срок - полунощ на 26 срещу 27 октомври, са били получени едва около една трета от образците с партиите и имената на кандидатите за втори тур за общински и районни кметове, както и за кметове на кметства. До 11 ч. на 27 октомври само 576 вида бюлетини са били разпределени в печатниците, се казва още в писмото. Подчертава се, че машините са работили на денонощен режим, но в момента няма какво да правят.

 

До момента са утвърдени 1100 образци на бюлетини в съответните Общински избирателни комисии от общо 1128 в цялата страна, като останалите ще бъдат потвърдени до края на деня. 133 от тях са за кметове на общини, 25 за кметове на райони и 970 от бюлетините са за кметове на кметства, уточни председателят на ЦИК Ивилина Алексиева на брифинг на комисията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама