3 694 нарушения на трудовото законодателство в Русе за 9 месеца

14:29, 28 окт 15 25 408 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
3 694 са нарушенията на трудовото законодателство, които са констатирани от началото на годината до края на септември. Това съобщи днес директорът на дирекция "Инспекция по труда" - Русе Ирена Николаева.

Тя уточни, че от тях 2 407 са свързани със здравословни и безопасни условия на труд, а по Кодекса на труда са 1 283.

В "Монтюпе" също са констатирани нарушения, които обаче не са толкова сериозни, коментира Николаева, която отбеляза, че там има много стройна организация по отношение на здравословни и безопасни условия на труд.

Въпреки някои предварителни заявки от синдикатите в Русе няма и подадени сигнали за нарушения в един от обществените превозвачи в града.

26 машини и съоръжения са спрени. Спряно е и разпореждане на работодател за разместване на почивните дни, за което той не е имал право.

Николаева добави, че намалява броят на предприятията, които забавят заплати, но сроковете се запазват. В Русе това се случва най-много за по 3 месеца. За 9-месечието на тази година е констатирано, че 360 963 лв. са дължими на 698 работника в 10 предприятия.

За този период са съставени 142 акта, като наложените глоби и имуществени санкции по тях са за 210 000 лв.

Друга тенденция сочи, че драстично намаляват лицата, работещи без трудови договори.

Николава припомни за два по-сериозни трудови инцидента, по които продължават да се водят досъдебните производства. При единият в Русенката корабостроителница загина главният енергетик. Там е констатирано, че няма организация за издаване на наряди за безопасността на работниците там. При инцидентът с пострадала жена след възникнал пожар в магазин за пържена риба в района на Кооперативния пазар, се оказало, че нейният договор е регистриран точно в деня на злополуката. Инструктажните книги пък са изгоряли при инцидента, по информация на работодателя. Пострадалата е със сериозни и видими изгаряния по цялото тяли, но няма опасност за живота й.

С наближаването на зимния сезон предстоят проверки за отопление с газови бутилки, както и изправността на ел. инсталации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама