Новите конституционни съдии встъпват в длъжност на 11 ноември

13:39, 28 окт 15 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новите конституционни съдии ще положат клетва на 11 ноември, съобщава "Правен свят". Тогава местата си в Конституционния съд ще заемат назначените от президента проф. Мариана Карагьозова и Филип Димитров и избраните от Народното събрание - Константин Пенчев и от върховните съдии – Таня Райковска.

Процедурата ще се проведе в присъствието на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, на президента Росен Плевнелиев и на председателите на Върховния касационен съд Лозан Панов и на Върховния административен съд Георги Колев. Това е условие по Закона за КС.

Преди 3 години именно с напускането си на залата за открити заседания на КС президентът Плевнелиев осуети встъпването в длъжност като конституционен съдия на Вената Марковска. 

След встъпването в длъжност на Карагьозова, Димитров, Райковска и Пенчев, новият състав на КС ще трябва да се събере и да си избере нов председател, тъй като досегашният – проф. Димитър Токушев, напуска институцията. По традиция в надпреварата участват най-старшите измежду членовете на съда т.е. четиримата, които започват последната третина на 9-годишния си мандат.

В случая това са проф. Цанка Цанкова, Стефка Стоева и Румен Ненков. Кети Маркова, чийто мандат ще изтече заедно с тези на Цанкова, Стоева и Ненков през 2018 г., обаче е едва от 3 години в КС, тъй като довършва този на починалата Ванюшка Ангушева.

По-скорошното назначение в съда не е формална пречка някой да заяви кандидатурата си за председател. Проф. Живко Сталев например, като безспорен авторитет, още с прекрачването на прага на КС беше избран от колегите си за председател.

По неофициална информация сега най-големи шансове да оглави КС има Румен Ненков.

Новият председател се избира за 3 години, с тайно гласуване, с обикновено мнозинство. Ако никой не получи 7 гласа, се провежда балотаж, в който участват двамата кандидати, получили най-голяма подкрепа. "При второто гласуване за избран се смята кандидатът, който е получил повече гласове, при равенство на гласовете - този, който е с по-голям професионален стаж, а при равен стаж - по-възрастният", предвижда Законът за КС.

Председателят на Конституционният съд няма кой знае каква реална власт, а ролята му е по-скоро представителна и административна. Най-същественото му правомощие е, че разпределя делата и отговаря за бюджета. Той ръководи заседанията, назначава служителите и се грижи за обнародването на актовете на съда.

Неговата заплата е малко по-висока от тази на останалите съдии, които получават 90% от възнаграждението на председателя. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама