България е на 1-о място по смъртност от инсулт в Европейския съюз

12:23, 28 окт 15 25 426 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„България е на първо място по смъртност от мозъчен инсулт в Европейския съюз, а за 8 години трагичните случаи са нараснали с 3.1%. У нас от инсулт умира всеки пети-шести мъж и всяка четвърта-пета жена“. Това заяви на пресконференция доцент д-р Мая Дановска, началник на Неврологичната клиника към Университетската болница за многопрофилно лечение в Плевен.

Доцент Дановска каза още, че броят на инсулти при жените е нараснал от 50.5% на 52.7% за периода 2010 – 2013 година. Инсултът не прави разлика между хората и поразява представители на всички възрасти, етнически групи и произход.

Според доц. Мая Дановска най-важното е хората да разберат, че по-голямата част от инсултите са предотвратими и българското население трябва да започне да обръща по-голямо внимание на начините за превенция.

Срещата с журналисти се състоя по повод Световния ден на инсулта 29 октомври, който се отбелязва по инициатива на Световната инсултна организация от 2006 година насам. Основната цел е да се подчертае глобалната значимост на проблема мозъчен инсулт и да се повиши осведомеността на населението за профилактика, разпознаване и лечение, както и да се подобрят грижите за преживелите мозъчен инсулт.

„Не трябва да подценяваме глобалната значимост на проблема. Всяка година от инсулти почиват по 6 милиона души в световен план, а статистиката показва, че болестта засяга всеки 1 на 6 души. Инсултът е и основна причина за дългосрочна тежка инвалидизация, особено при възрастните хора“, допълни доцент Дановска.

Накрая тя представи екипа на Клиниката по неврология към УМБАЛ-Плевен и сподели, че се търси начин за организиране на консултативен кабинет, който да даде възможност на всички пациенти да научат как да се предпазят от инсулт, както и да се запознаят с модерните методи за лечение предлагани в клиниката.

„Всички в екипа ни имат огромно желание да работят, да се учат и развиват. Работи се на много високи обороти“, заключи доцент Дановска.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама