Внесоха петиция с над 25 хиляди подписа за награждаване на граничарите от Средец

12:04, 28 окт 15 25 452 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тази сутрин в Министерски съвет беше внесена петиция с искане тримата граничари от Средец и загиналият граничар от село Ореше да бъдат наградени с държавно отличие. Искането е да бъдат наградени за добрата реакция и добрата защитата на държавната граница. 

Петицията беше внесена от Костадин Георгиев (Калки), Маломир Богданов, Христо Бойчев и Стефан Стойков. 

"Инициирах тази петиция още на следващия ден след случилото се в Средец, защото аз и група интелектуалци от един приятелски кръг решихме, че този граничар ще бъде репресиран, изхождайки от два подобни случая в близките години", каза пред агенция "Фокус" директорът на НИМ Божидар Димитров. Той е и един от инициаторите на петицията. Той уточни, че говори за случаите, при които граничар уби турски нарушител на границата край Резово и бе уволнен и съден за това, а негов колега удари два плесника на две циганчета, които бяха разкъсали и се гавриха с българското знаме в ямболско село. 

Димитров каза още, че хората, срещу които е стрелял предупредително граничният полицай край Средец, не са мигранти или бежанци, защото те не са поискали нито един от двата статута, които се полагат в такива случаи. Той допълни, че човек, който иска да получи статут на бежанец или ще премине легално през границата, или, ако е преминал незаконно, ще се предаде доброволно на органите на реда. "Те не са направили това, а са се забили навътре в България", отбеляза професорът и допълни, че мигрантите от Средец били "бандитско формирование" което се движи из страната и обира възрастни хора. 

Димитров коментира още,че се надява в България да се намери един медал или орден за граничарите от Средец, защото това би стимулирало и други гранични полицаи да си вършат добре работата. Припомняме, че на 16 октомври мигрант почина край град Средец, след като беше засегнат от рикоширал куршум изстрелян от българи граничен полицай. Тогава трима граничари зсякоха над 50 мигранти преминали границата нелегално. Според властите, тъй като чуждите граждани не пожелали да се подчинят на командите на полицаите, единият произвел предупредителен изстрел във въздуха, който уби един от мигрантите.

Още същия ден Божидар Димитров обяви, че започва събиране на подписи в подкрепа на граничаря. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама