ДБГ-Бургас поиска повторно преброяване на преференциите

11:44, 28 окт 15 / Политика 25 494 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Движение „България на гражданите” поиска повторно преброяване на преференциалния вот в Бургас заради съмнения, че той не е отчетен правилно. От щаба на партията в морския град вече са входирали жалба до ОИК за констатирани нарушения относно коректното преброяване на вота в 21 избирателни секции.

„Нормално е да се вълнуваме какво се случва. Подобни нарушения изобщо не трябва да биват позволявани. В крайна сметка за това си има комисии и тези хора получават възнаграждения за свършената работа. Ние сме длъжни да изискваме от комисиите протоколи с изборните резултати. Аз не мога да се съглася, че има секции, в които никой от хората не е гласувал с преференция. ОИК-Бургас трябва да вземе своето решение”, коментира за Topnovini.bg председателят на ДБГ-Бургас Живко Табаков.

По думите на Табаков първото констатирано нарушение било в СИК № 182. Резултатите от преференциите там не са били обявени, като на застъпниците се е давал готов протокол, без да могат да сравнят действително дали преференциите кореспондират с истината, или не. Стоян Грозев, в качеството си на кандидат за общински съветник, е влязъл в секцията и е поискал повторно преброяване, което не е било допуснато с мотива, че бюлетините вече са запечатани и протоколът оформен.

Второто нарушение е констатирано в СИК-овете с номера: 20, 34, 114, 95, 181, 186. След приключването на изборния ден наблюдатели и застъпници на партията са съобщили, че в тези секции не е имало преброяване и обявяване на преференции.

В СИК № 141 пък един от наблюдателите на партията е отчел преференциално гласуване за РБ, което не е било отразено в протокола. Отделно на наблюдателите и застъпниците не са били предоставени подпечатани и подписани протоколи.

В СИК-вете с номера: 156, 150, 78, 273, 224, 275, 134, 147, 274, 47, 193, 157 и 70 изобщо не е отчетен преференциалният вот за нито една партия или коалиция.

Вчера изпълнителният съвет на ДБГ също взе решение да бъде пуснато искане от името на РБ до Централната избирателна комисия за ново преброяване на бюлетините във всички секции в столичните райони Изгрев и Овча Купел на базата на сигнали, че има неправилно отчитане на гласовете. От Реформаторския блок казаха, че ще пуснат още жалба за ново преброяване на бюлетините в Смолян, Велинград и Белово заради съмнително големия брой недействителни бюлетини и поправки в протоколите.

От РБ заявиха, че ще отправят искания до Общинските избирателни комисии в Стара Загора и Бургас за преброяване на преференциите заради данни, че такива не са били броени в трите областни града.

РБ пусна сигнали и искания за ново преброяване на преференциите в над 10 секции в столицата, за които също има основателни съмнения, че комисиите изобщо не са отчитали преференциалния вот.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама