Укрепването на свлачището към „Дивдядово” няма да завърши в срок

11:37, 28 окт 15 25 482 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проектът за укрепителните дейности на свлачището край квартал „Дивдядово” и възстановяването на пътя към шуменския квартал няма да бъде завършен в срок. Това каза зам.-кметът по строителство и екология в Община Шумен Иван Йонков.

Той заяви, че крайният срок на договора е 18 ноември, но фирмата изпълнител няма да успее да се справи с пълния обем на проекта в този срок.

„Ако се запази това темпо, което е създадено от консорциум „Хидро Алианс”, има вероятност в рамките до края на месец декември да бъде пуснато източното платно с двете ленти”, заяви Йонков и добави, че до момента има отляти 21 пилота от източната страна, които са носещи и в момента се отливат 7 напречни греди, върху които да ще бъде отлята подложна плоча и ще се положи асфалт.

За цялостното завършване и на второто платно, според зам.-кметът, може да се говори чак през пролетта, тъй като зимата и ниските температури не позволяват асфалтобетонови работи.

„Най-важното в момента е ние да продължаваме да правим така, че строителят да не забавя темпото си”, каза Иван Йонков.

Той обясни, че дори строителите да работят на 3 смени, са длъжни да спазват технологичните срокове, които са нужни за постигането на определена якост на елементите.

Йонков каза, че забавяне в проекта в началото се е получило заради разрешението на министъра на регионалното развитие и неяснотата дали строителният проект ще влиза на експертен съвет. След кореспонденция и забавяне станало ясно, че не е необходимо проектът да минава на експертен съвет и Община Шумен може да се възползва от един извънреден способ по Закона за устройство на териториите, в който се казва, че главният архитект може да издаде разрешение за изпълнение на аварийно-укрепителни работи по частични ремонтни проекти.

„Възползвахме се от тази ситуация и за да не загубим средствата тръгнахме по извънредния способ. Бяха внесени работните проекти на строителя и след това бе издадено разрешение за строеж от главния архитект и вече от 2 месеца се работи усилено”, каза Иван Йонков.

Той не коментира какви ще са взаимоотношенията между Общината и строителя по отношение на закъснението като заяви, че така или иначе кметството може да претендира за някаква щета за неизпълнение на договора.

„Общината и изпълнителят след изтичането на срока ще пристъпят към това да търсят евентуално неустойки, разбира се стоителят може да доказва, че е имал основателна причина за закъснение на проекта, а освен това по клауза в договора, строителят може да иска удължаване на срока на договора и може да се окаже, че аргументите, с които той го иска, са основателни и не би трябвало незабавно да се пристъпва към търсенето на някакви неустойки от страна на Общината”, разясни Йонков.

Той обясни, че до момента на изпълнителят Консорциум „Хидро Алианс” са изплатени авансово само 10% от стойността на договора.

„Авансовата сума е в размер на 347 хил. лева с ДДС. Общата стойност на обекта е 3 622 000 лв. с ДДС. До момента няма постъпил иск за междинно плащане. Това означава, че освен аванса ние друго не сме плащали”, каза Иван Йонков.

Зам.-кметът заяви, че очаква следващите седмици изпълнителят да предяви междинен иск за плащане до обема на извършените и обясни, че строителят трябва да представи документи за изразходваните средства от аванса и ако е надхвърлил размерът му, има право на такова плащане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама