"ВТБ Капитал" продава спешно дела си в БТК

11:08, 28 окт 15 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Инвестиционното подразделениа на руската банка ВТБ - "ВТБ Капитал" обяви, че продава своя дял в БТК. От финансовата институция уточниха, че искат да се разделят с акциите си колкото се може по-бързо. За целта са наети четири консултантски фирми, които да помогнат с процедурата по сключване на потенциална сделка, съобщава „Капитал“.

Главният изпълнителен директор на "ВТБ Капитал" в България Милен Велчев коментира пред „Ройтерс“, че се надява процесът по продажбата да се задвижи бързо. Идеята на банката е да си вземе парите, които БТК ѝ дължи.

„Уверени сме, че ще възстановим цялата ни дължима сума. БТК има стабилен бизнес, със солидни финанси и здравословен счетоводен баланс“, заяви Велчев пред „Ройтерс“.

Припомняме, че в края на 2013 г. собствениците на телекома взеха 150 млн. евро мостов заем. Агент по набирането на парите стана именно "ВТБ Капитал", които държат 33% от акциите на БТК. Сумата по кредита беше осигурена от същата банка, както и от още девет други. Срокът парите да бъдат върнати беше 22 май 2015 г., но тогава вече беше затворена КТБ на банкера Цветан Василев, който държи чрез своята фирма "Бромак" малко над 43% от собствеността на БТК.

Поради стеклите се обстоятелства "ВТБ Капитал" обяви заема за необслужен, като междувременно изкупи вземанията на всички останали банки, които бяха дали пари. Така финансовата институция пристъпи към осребряване на обезпечението - 100% от акциите на регистрираното в Люксембург InterV Investment. Това е едно от дружествата по сложната верига на собствеността на БТК, което през още две други държи 100% в телекома.

Така реално за продажба под формата на осребряване на обезпечение е самата компания, уточняват от „Капитал“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама