Наредбата за прехвърляне на партиди от частните пенсионни фондове в държавните влезе в съда

09:24, 28 окт 15 25 477 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният административен съд (ВАС) даде ход на жалбата на четири пенсионни компании срещу наредбата за прехвърляне на партиди от частните фондове в държавното обществено осигуряване. Жалбата е подадена от "Доверие", "Алианц България", "ДСК-Родина" и "Бъдеще" с искане за отмяна на наредбата като незаконосъобразен административен акт, издаден при съществено нарушение на правилата, в противоречие със закона и несъответствие с неговата цел, съобщава "Капитал".

Компаниите настояват също така съдът веднага да спре действието й, тъй като от него ще настъпят значителни и непоправими вреди за осигурените и самите компании. Става въпрос за наредбата, която урежда прехвърляне на партиди от частни фондове в държавното осигуряване от страна на работещите българи в момента. Тази възможност дойде с поредните промени в Кодекса за социално осигуряване, които разрешиха на клиентите на втория стълб да прехвърлят партидите си към общественото осигуряване.

Самата наредба беше изключително оспорвана по няколко причини – тя беше пусната за обществено обсъждане преди да бъде обнародван самият Кодекс, а срокът за обсъждането й беше седем, вместо 14 дни. Освен това тя съдържа минимални изисквания за прехвърляне на партидата – искаха се само две имена и ЕГН, което пораждаше съмнението, че държавата административно може да премести към НОИ партидите на държавните служители. Въпреки че работодателите се обявиха против наредбата, тя беше приета. Самите текстове и на Кодекса, и на наредбата бяха подадени към омбудсмана с мотиви за отмяната им от Конституционния съд и с подписка от над 5000 души.

Така се оказва, че в наредбата императивно са нарушени задължителни реквизити и принципите на обоснованост, стабилност и откритост. В жалбата е посочено още, че множество текстове на наредбата дописват КСО и други закони, без текстовете да се съдържат в тях, а други – като касаещи прехвърлянето не съществуват и няма възможност фондовете да уважат подадените заявления и да прехвърлят партидата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама