Венецианската комисия е одобрила конституционните промени

21:25, 09 окт 15 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската комисия за демокрация чрез право, известна като Венецианската комисия, е изготвила положително становище по предлаганите конституционни промени, каза депутатът от БДЦ Светлин Танчев в ефира на БНТ. Докладът й е бил депозиран вчера в деловодството на Народното събрание (НС). Той обаче е засекретен, защото предстои официалното му приемане от комисията, което се очаква да стане на 23 октомври.

По изискване на Венецианската комисия в момента депутатите могат само да го четат, но не и да го оповестяват. В него има намеци, че НС е могло да бъде по-смело в предприетите промени, съобщава Канал 3, цитиран от Правен свят.

Комисията предлага редица от правомощията на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъдат прехвърлени на отделните колегии - например изборът на председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, обучението и т.н. Венецианската комисия подкрепяла и явния вот във ВСС.

Отправената препоръката членовете на ВСС от парламентарната квота да се избират с по-широко мнозинство също е намерила място в доклада. Един от начините е това да става с 2/3 мнозинство. Целта е да се ликвидира рискът от политизация при избора на членове на съвета от НС, коментират от Европейската комисия за демокрация чрез право.

Те са приветствали разделянето на ВСС на две колегии. По спора за разпределението в прокурорската колегия, Венецианската комисия казвала, че този въпрос може да бъде решен, ако парламентът праща в тази колегия представители на научните среди като професори по право, адвокати и други юристи, които не са действащи магистрати.

Народните представители вече са дали заявка, че ще се съобразят с препоръките на комисията. Към този момент те нямат право да коментират позицията й.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама