Сайт и 143 000 лв. обединиха „за“ и „против“ електронното гласуване

19:47, 09 окт 15 / Политика 25 804 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До местните избори и референдума за това дали да има електронно гласуване остават малко повече от две седмици. Кампаниите на партиите вървят с пълна сила. Десетки организации пък агитират „за“ или „против“ електронното гласуване. Именно тук се появява един интересен казус, за който съобщава „Клуб Z”.

Политическите партии и инициативните комитети (ИК), които нямат държавни субсидии, разполагат с т.нар. медийни пакети от по 40 000 лв. Тези пари се насочват към определени медии за публикуване на агитационни материали за местния вот и за референдума.

На вчерашното заседание на Централната избирателна комисия беше оповестено, че един сайт получава над 140 хил. лв. по това перо. „Хаштаг-БГ“ се оказва апетитна хапка за някои от поддръжниците и противниците на електронното гласуване.

Кой и колко дава за агитация за електронното гласуване

Инициативен комитет, агитиращ с "Не" за електронното гласуване, оглавяван от Радослав Маринов, отпуска 39 960 лв. към сайта „Хаштаг-БГ“. 35 100 лв. пък идват от името на партия "Движение за европейска интеграция", която също е в списъка с противниците на електронното гласуване.

Останалите три транша са от партии и ИК, които агитират в полза на дистанционното електронно гласуване. 30 900 лв. дава партията на бившия военен министър Николай Цонев "Нова алтернатива", 7200 лв. - "Социалистическа партия Български път" и 30 360 лв. - видинският ИК с председател Борислава Стоянова.

Така общата сума достига до 143 520 лв. И това само за един сайт, при това не от най-популярните в българското общество. Трябва да се отбележи обаче, че тези пари идват под формата на ваучери - сключват договор с медиите и после ЦИК превежда парите на самите медии, според подписаните договори за реклама. Т.е. партиите и комитетите нямат друг начин за осребряване на парите.

Приятели, познати, съдружници, съпартийци

На пръв поглед се вижда как различни партии и комитети, които нямат общо помежду си, решават да наливат пари в този сайт. Проучване на показва, че електронното издание е под шапката на Фондация "Хаштаг-БГ". Тя е регистрирана на името на Милена Евгениева Борисова.

Същата, но с фамилия Кичашка, е съсобственик в "е-Март Ауторити" заедно с Борислав Цеков, член на Управителния съвет и на "Институт за модерна политика", бивш депутат на НДСВ, за последно - в листата на БСП за парламентарните избори. В ръководството на Института пък е Петър Кичашки - съпруг на Милена Евгениева - Кичашка и кандидат за общински съветник в София. Той, заедно с Цеков, е и сред основателите на Движение "Модерна България" и също бе кандидат на левицата за депутат от т.нар. гражданска квота. Милена Кичашка е и автор в "Хаштаг", а самият сайт и "е-Март Ауторити" са регистрирани на един и същ адрес в София - на ул. "Бачо Киро" 57.

Споменатият по-горе инициативен комитет на Радослав Маринов също има връзка с "Института за модерна политика". Маринов е член на Сдружение "Асоциация на младите юристи", което също е на Борислав Цеков.

Свързан с последния е и Инициативният комитет с председател Борислава Стоянова. На изборите за Европейски парламент миналата година Стоянова е в листите с наблюдатели на "Институт за модерна политика". Нейният комитет е от тези, които подкрепят електронното гласуване.

Партията на ексминистъра на НДСВ Николай Цонев "Нова алтернатива" и "Модерна България" на бившия депутат на НДСВ Цеков пък бяха партньори в редица инициативи. "Социалистическа партия Български път" има в редиците си членове и симпатизанти, които често бяха гости на бившия премиер Пламен Орешарски в рамките на срещите му с неправителствения сектор.

Кой кой е в ЦИК и какъв е бил преди това

Председателят на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева преди това бе член на Управителния съвет на "Институт за модерна политика" и дори все още фигурира като такава на сайта на организацията.

Един от говорителите на Комисията Камелия Нейкова, пък беше зам.-председател на партията на Николай Цонев "Нова алтернатива".

Въпреки че няма нищо незаконно в това разпределение на парите към сайта „Хаштаг-БГ“, не трябва да се забравя, че те идват от данъкоплатците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама