Румяна Гюркан от "Движение 21": Бъдещето на Бургас е в целогодишния туризъм

18:51, 09 окт 15 / Политика 25 877 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Румяна Гюркан е омъжена, с две деца. Възпитаник е на бургаската немска езикова гимназия, а висшето си образование е получила в УНСС, специалност „Управление на човешки ресурси”. Има богат опит в сферата на туризма. Говори немски и английски език. Кандидат за общински съветник в Бургас от листата на „Движение 21”.

Г-жо Гюркан, като управител на хотел имате директен поглед върху нагласите и очакванията на туристите, отсядащи в Бургас. Какви са те, на какви въпроси най-често се налага да отговаряте при разговорите си с тях?

- Туристите търсят нови места, опитват се да свържат града ни с нещо, което не са видели на друго място. Най-честият въпрос, на който отговаряме e: „Какво ще ни препоръчате да посетим?”. За съжаление често се затрудняваме да отговорим, защото все още в Бургас няма място, от което да черпим информация за всичко, случващо се в културния и развлекателен живот на града. По-инициативните колеги търсят в интернет, в пресата и се опитват да окрупнят информацията за седмицата, но повечето просто вдигат рамене и казват: „Не знам“. Има и друго - съществуващите събития са хубави, но недостатъчно развити. Случвало ми се е да препоръчам Пясъчния фестивал например, а туристът да се върне разочарован. Оказа се, че мащабът на фестивала е доста по-скромен от ентусиазма, с който съм го промотирала. Липсват интерактивни занимания, липсва онази искра, която да запали туриста и да го превърне от обикновен зрител, който обхожда зоната за 10 минути, в част от събитието.

Бургас е град с недълъг туристически сезон, тъй като основно се посещава заради морския туризъм. Имате ли виждане как това може да се промени?

- Да, морето е основен ресурс за бургаския регион през лятото! Изграждането на голям затворен „Експо център” ще привлече посетители извън летния сезон и ще се създадат условия за конгресен туризъм. В този център могат да се провеждат мероприятия, семинари и изложения, включващи фирми от цял свят, като предлагането и на атракциони също ще е в полза за туризма. За тази цел е необходимо по-добра реклама и привличане на големи фирми, филиали на престижни университети и седалища на институции в Бургас. За зимния сезон може да се насочим към спортен туризъм – изграждане на центрове, които да се използват, както за състезания, така и за тренировъчни лагери и спортна подготовка. Също така може да използваме и природните дадености, които Бургаският регион предлага, а именно солниците, езерата, „Минералните бани”, гористите ни местности и малките селца, които предлагат история на посетителите.

Сблъсквали ли сте се с демотивация от страна на заетите в туристическия бранш? Мислите ли, че местната власт има възможност да работи в посока мотивиране нa кадрите?

- В Бургас има Професионална гимназия по туризъм, Колеж по туризъм, университетски специалности по туризъм, и е в интерес на града да се използват обучените кадри в сферата на туризма. Добра идея е създаването на програми, подпомогнати от Общината и с участието на хотелиерския бранш, по които да се използват учащите и завършващите в хотели и ресторанти. Практическият опит многократно ще увеличи възможността за по-нататъшно развитие и ще надгради изучаваните на теория предмети. Също така Общината може да предостави преференции за хотели, поемащи стипендии за студенти /премиерно облекчена курортната такса/, което да мотивира младите хора за професионалната им реализация.

Според Вас има ли механизми, които биха генерирали допълнителен туристически поток в нашия район?

- През последните години в Бургас има повече турски туристи. Олекотен визов режим означава за Бургас повече приходи, не само от туристи, а и от инвестиции. Много турски граждани искат да създадат фирми тук, да плащат данъци и да упражняват дейността си. Изграждането на производствени фабрики в Бургас, инвестирането в повече атракциони, привличането на чуждестранни партньори и по-голямата рекламна дейност ще направят Бургас привлекателен не само за летния сезон. Също така е нужна по-голяма амбиция от страна на местната власт за подписване на междуселищна спогодба между Бургас и Истанбул, с което може да се привлече поне 1% от 15 милионното население на Истанбул. Това са 150 хиляди души човекопоток в града! Считаме, че възможността да използваме ресурса на този многомилионен град, който е само на 350 км от Бургас, трябва да е приоритет в дългосрочен план.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама