Цацаров разпоредил проверка в Софийската градска прокуратура

17:38, 09 окт 15 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка на ръководството на Софийска градска прокуратура (СГП). Това се е случило в началото на седмицата, съобщава "Капитал", цитиран от "Правен свят".

Ревизията е мотивирана с "направени констатации за неефективно упражнено ръководство и контрол върху досъдебни производства с предмет корупционни престъпления и престъпления по чл. 123 (убийство по непредпазливост - бел.ред.)". 

Резултатите от тези две проверки, проведени преди четири месеца, са накарали ръководството на държавното обвинение да възложи "цялостна проверка на дейността на административното ръководство" на СГП. Тя ще обхваща периода от началото на миналата година, когато Висшият съдебен съвет (ВСС) назначи за ръководител на градска прокуратура Христо Динев, до средата на септември. За ръководител на екипа главният прокурор е определил Николай Любенов от Върховна касационна прокуратура (ВКП).

Христо Динев е коментирал, че проверката е стандарта и такива се извършвт навсякъде в държавното обвинение: "Това е съвсем нормална практика. Нас ни проверват, а ние проверяваме например районна прокуратура."

Проверката трябва да приключи до следващия петък и ще обхване организацията на администрацията, процедурите за назначаване на служители, спазването на принципа за случайно разпределение на делата и т.н.

Специално внимание ще бъде обърнато на "натовареността на административния ръководител и неговите заместници", като ревизията ще трябва да установи по колко преписки и дела "пряко свързани с прокурорската дейност по същество" са участвали и колко от тях са решили. Ще се проверят и предложенията, които Христо Динев е отправил до ВСС за налагане на дисциплинарни наказания на прокурори и следователи, както и извършените от него проверки по получени сигнали срещу държавни обвинители.

Сотир Цацаров коментира причините за наложената пълна проверка в кулоарите на Народното събрание. 

"Тя е проверка на административното ръководство на Софийска градска прокуратура. Такава проверка се върши на ръководството на прокуратурата в Смолян и Кърджали. Ако даде някакви извънредни резултати, сигурно ще има някакви последици", обясни Цацаров и допълни, че проверките на административните ръководители се извършват редовно от инспектората. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама