Три вида са престъплениятa, извършвани по време на предизборната кампания

17:15, 09 окт 15 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три вида са престъпленията, извършвани по време на предизборната кампания e установила прокуратурата.   

Констатираните в момента престъпления, свързани с предизборната кампания за местния вот, се делят на три групи. Това обяви пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров след края на срещата между него, вътрешния министър Румяна Бъчварова, главния прокурор Сотир Цацаров, шефа на ДАНС Димитър Георгиев, главния секретар на МВР Георги Костов и депутати в Народното събрание. 

Събитието бе по инициатива на парламентарната група на Патриотичния фронт във връзка с информация за предизборни нарушения, с които патриотите разполагали. На събитието присъстваха и народни представители от други парламентарни групи - Четин Казак (ДПС), Найден Зеленогорски (Реформаторски блок), Димитър Лазаров (ГЕРБ), Атанас Атанасов (РБ), Георги Божинов (БСП), Георги Кадиев (независим) и др. 

По думите на Цацаров първата категория изборни престъпления са съвсем типични. Те са против политическите права на гражданите и са свързани с купуването и продаването на гласове в най-чистата им форма. 

Втората категория по някакъв начин са свързани и имат политически мотив макар да не са от категорията на тези престъпления. 

"Такова е положението Йоаким Груево, община Исперих. Престъплението е за хулиганство и нанасяне на телесна повреда на длъжност лице, но в основата на всичко стои спор за ползване на клуб на политическа партия.

Извършителите са задържани и в момента съдът следва да се произнася по мярката им за неотклонение", обясни Цацаров. 

Според него третата категория са престъпления, извършени от лица, "имащи някакво отношение или отношение с оглед субект". "Такъв е случаят в Плевен. Лицето е регистрирано като кандидат за общински съветник. То е извършило хулиганство след употреба на алкохол и във връзка на спор за принадлежност към футболен клуб. Резултатът е искане за снемане на имунитет, който съм подписал днес следобед", поясни главният прокурор. 

По думите му прокуратурата е призовала политическите сили да не спекулираме с чисто политически или популистични цели в тази кампания, каквито биха били в неоснователно подаване на сигнали и подаването на сигнал и контрасигнали между политически опоненти. 

"Срещата би следвало да коментира организацията, взаимодействието между институциите, практиките и едновременно с това определени политически практики. Така или иначе е ясно, че купуването на гласове не би съществувал, ако няма политически субекти, които да са потребители в целия този процес", каза в обобщение Сотир Цацаров. 

Вътрешният министър Румяна Бъчварова съобщи след срещата, че МВР има изготвен план за доставянето на бюлетините. Той е съставен още преди старта на кампания, защото Бъчварова настоявала министерството да има готовност доста по-рано, "за да може да не действа в спешен порядък. 

"По всички оперативни и организационни линии сме подготвени да действаме. Най-важното е, че няма да има привилегировани и там, където установим нарушение, ще прилагаме закона", обеща Бъчварова и допълни, че за всички конкретни въпрос ще бъде организирана пресконференция, на която ще им бъде отговорено.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама