Ивайло Калфин: Разделяме социалните услуги от социалното подпомагане

13:46, 09 окт 15 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Работим за промени в законодателството за отделяне на социалните услуги от социалното подпомагане”, заяви днес в Стара Загора вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който пристигна на работно посещение в Старозагорска област. По-рано през деян Калфин посети Центъра за обществена подкрепа в Чирпан, а в късния следобед ще се срещне с младежкия медиатор и ще присъства на  среща с безработни младежи.

Според министър Калфин отделянето на социалните услуги ще подобри интеграцията на хората с увреждания, като се комбинират различни видове подпомагане, което не е свързано с дохода. По думите му ще се работи и за географска промяна в пердоставянето на услуги. В момента те се предоставят в центрове, а идеята е да се получават в дома т. е. услугата да отивапри нуждаещите се. Ще се извърши и подбро на социалните услуги, които в момента са над 1000 вида. Предвижда се създаването на специална карта за услуги, която ще получава всеки нуждаещ се след индивидуална консултация. Въвеждането на повече критерии за ефективност пък ще даде възможност за съвместно финансиране на услугата от бенефициента и държавата. „Тези промени следват вече направените две за семейните помощи за деца и в пенсионната система”, коментира Калфин. Той припомни, че последната значима реформа в социалната система е правена през 2003 г. и има нужда от много нови промени.

„Продължава намаляването на равнището на безработица в страната, за септември тя е 9,2%”, информира още социалният министър. Той изрази задоволството си от въвеждането на дневните договори и съобщи, че от началото на 20 юли т. г. досега са били сключени 75 000 дневни договора в селското стопанство. Старозаорска област е на трето място в страната с 6800 дневни договора сключени за прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, лавандула и рози. Според министър Калфин по този начин 2.5 млн. лв. са излезли на светло, а работниците са получили 1.5 млн. лв. официален доход.

По думите му в България има структурна безработица, а половината от безработните нямат основно образование.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама