С ден на отворените врати отбелязаха Световния ден на пощите във В. Търново

12:47, 09 окт 15 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С ден на отворените врати отбелязаха Световния ден на пощите във Велико Търново. Ученици разгледаха една пощенска станция и музейната експозиция, подредена от пощенския служител Галин Николов.

На 9-ти октомври 1874 година в Берн /Швейцария/ е учреден Всемирния пощенски съюз /ВПС/. През 1969 година в Токио се провежда Конгрес на Всемирния пощенски съюз и тогава датата 9 октомври е определена за Световен ден на пощите.

Днес страните членки на съюза са 190, с над 700 хил. пощенски служби и над 130 милиона пощенски служители.

Световната пощенска конвенция от 1874 г. определя общите експлоатационни и тарифни правила на международната пощенска служба. На  1 юли 1879 година България става пълноправен член на Всемирния пощенски съюз. През 1880 г. Княжеството получава първата покана за конференция в Париж и това е началото на официалните международни контакти на българските пощи.

Над 200 експоната е събрал Галин Николов в едно от фоайетата на пощата във Велико Търново. Експозичцията специалистът започва да събира през 2000-та година.

Натъква се на различни предмети, документи и снимки в най-отдалечени пощенски станции. Любопитни са фотосите на сградите на пощите във Велико Търново през годините. Галин Николов разказва с вълнение и за други интересни експонати като сборници на повече от 100 години.

Интерес в изложбата буди и пощенско бюро от 1940-та година. На него има два телефона, мастилници – метална и стъклена, печати и картички и писма. "Днес продължава макар и по-малко традицията с писането на писма, въпреки бързата електронна поща", подчерта Галин Николов.

"Традиционното писмо е и един емоционален акт, който се преживява по особен начин", допълни още  Николов.

В пощата напоследък влизат много хора, за да изпратят колет на свой близък в чужбина или картичка за празниците. В момета служителите на великотърновското подразделение са над 100 учточни още Николов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама