Сирийци пред Руското посолство: Путин, долу ръцете от Сирия

12:34, 09 окт 15 / Политика 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няколко души се събраха пред Руското посолство в София, с искане руският президент Владимир Путин „да спре да подкрепя режима на Башар Асад“.

„Тук сме за трети ден. Искаме режимът на Русия върху съдбата на сирийския народ да бъде прекратен. Искаме руснаците да свалят ръцете от Сирия и да спрат да помагат на асадския режим, който убива сирийските хора“, каза за София Topnovini.bg Мусад Шакуш.

Петимата мъже, които се включиха в импровизирания протест носеха чадъри, които наподобяват знамето на сирийската революция, която по думите им е потъпкана от Русия. Те разказаха, че живеят в България от дълги години. Останали са тук, защото страната ни била щедра с тях.

„Българският народ е разбран народ. Никога не сме имали проблеми с него. За нас е било лесно да се установим тук. Не е така обаче за нашите съграждани, които сега бягат от войната. За тях е много трудно, за това те се опитват да стигнат до Германия, където ще получат по-голяма първоначална помощ. Все пак всички знаем, че в България и Румъния стандартът на живот е най-ниският в цяла Европа“, каза още Шакуш.

Той заяви, че "Ислямска държава" е една лъжа, която е плод на режима на Башар Асад. Според сириеца идеята да се атакува цяла Европа също е на Асад.

„Ислямска държава" няма. Тя няма нищо от исляма, нищо от държавата. Те са някаква ниша, която е поддържана от руснаците, сирийския режим, ливанския режим, иракския режим, които са като тях. Те им помагат и ги насочват къде да ходят и къде да правят проблеми“, каза още Шакуш.

Той заяви, че ако светът иска да се отърве от уплахата от "Ислямска държава", трябва да се пребори с асадския режим, защото той е най-голямата уплаха за всички в света.

„Ислямска държава" са хора, които живеят в някаква пустиня. 20 хиляди души, да кажем, които до сега 20 хиляди пъти са били обстрелвани от западни самолети. И до сега не са били премахнати. Те са измислен враг, за да се налага асадския режим“, коментира още сириецът.

Протестиращите заявиха, че са длъжни да седят пред посолството на Русия в столицата, в знак на несъгласието си с всичко, което се случва. Въпреки че нямат надежда да бъдат чути. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама