Според Доналд Туск енергийната сигурност остава приоритет за ЕС

12:31, 09 окт 15 / Политика 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По време на срещата с премиера Бойко Борисов са  коментирани и енергийни въпроси, тъй като енергийната сигурност остава приоритет за Европейския съюз, заяви край Варна председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

"Всички инфраструктурни проекти, които Евросъюзът е договорил с България и други страни в региона, трябва бързо да се изпълняват, за да се създаде една устойчива мрежа, която да ни защити от външни рискове. Трябва да продължим усилията за диверсификацията на доставките, за да намалим зависимостта си само от един доставчик", уточни Туск.

По думите му за тази цел трябва да се прилага енергийното законодателство и да се гарантира всички споразумения да съответстват на тези в Европейския съюз.

„Енергийната система и диверсификацията разчитаме на помощта на Европейската комисия за финансиране на интерколекторите”, заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов.

Той добави, че когато се разглеждат Северния и Южен поток, те трябва да бъдат мерени с една мярка. Премиерът подчерта, че всички трябва да съблюдават еднакъв подход към държавите-членки на Евросъюза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама