6 месеца пробация за бившия кмет на Исперих Адил Решидов

12:21, 09 окт 15 25 438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Апелативният съд във Варна наложи шест месеца пробация на бившия кмет на Исперих Адил Решидов. Решението е публикувано на сайта на съда заедно с мотивите към него.

Той е признат за виновен в това, че в периода от 18 ноември 2008 година до 9 септември 2009 година, като длъжностно лице, в нарушение на бюджетен закон е поискал да му бъдат предоставени средства за извършване на неотложни и възстановителни работи на обекти, които не са пострадали от природно бедствие на 5 октомври 2008 г. След искането от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС са били отпуснати целеви бюджетни средства в размер на 365 358, 86 лв. Тези средства са използвани за ремонт на кметството и детската градина в Лудогорци, църквата в Малък Поровец, джамията в Драгомъж,  кметството и дирекция „Образование, здравеопазване, култура“ в Исперих.

Пробационните мерки, които са наложени на подсъдимия, са задължителна регистрация по настоящ адрес с периодичност два пъти седмично и периодични срещи с пробационен служител.

Съдебното производство по делото е образувано по протест на Окръжната прокуратура в Разград срещу присъда, постановена от Окръжния съд. На 13 май 2014 година бившия кмет на Исперих Адил Решидов бе признат за невинен по повдигнатото му обвинение за извършването на длъжностно престъпление при усвояване на средства за бедствия и аварии. То бе потвърдено от Апелативния съд във Варна, но след протест до Върховния касационен съд делото е върнато за ново разглеждане.

Настоящият състав на съда намира, че шестте сгради, за които са поискани средства за ремонт от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии са били стари, не са им били правени основни ремонти от дълги години. Били са подложени на атмосферните условия, като в резултат на дългогодишните валежи от дъжд, сняг, вятър е имало и течове от покривите, по фасадите, дограмата, пода, посочват в мотивите си апелативните съдии. Състоянието на сградите се влошило още повече след дъжда на 05 октомври 2008 год.- валяло е през целия ден до сутринта на 06.10.2008 год., придружено от силния вятър от запад- 17 м/сек., но според магистратите нито едно от тези събития не представлява бедствие, което да е налагало търсенето на съдействие и средства от комисията. Апелативните съдии считат, че за ремонтите на сградите е трябвало да бъдат използвани средства на общината, но подсъдимият Адил Решидов е решил да използва неправомерно средствата от специалния фонд, обособен от държавата.

Съдът обаче счита, че Решидов не се е облагодетелствал лично, а е обогатил финансово Община Исперих, затова и гражданският иск за 365 358,86 лв, предявен от държавата, чрез областния управител на Разград е неправилно насочен към подсъдимия.

Присъдата на Апелативния съд подлежи на касационна проверка в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама