Тунизийска НПО спечели Нобеловата награда за мир

12:00, 09 окт 15 / Свят 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тунизийската неправителствена организация Квартет за национален диалог (National Dialogue Quartet) спечели тазгодишната Нобелова награда за мир, съобщи Нобеловият комитет.

Наградата се присъжда за приноса на организация към мирния диалог в Тунис след на т. нар. „Жасминова революция“ през 2011, която сложи края на тоталитарния режим в страната и началото на Арабската пролет.

Квартетът получава наградата за решителния си принос към изграждането на плуралистично общество в Тунис. Организацията е създадена през 2013 година, когато демократичният процес в страната е бил в опасност заради политически убийства и социално недоволство.

„Тя е подпомогнала установяването на алтернативен мирен политически процес, по времето когато страната е била на ръба на гражданска война“, посочват от Нобеловия комитет. „По този начин организацията е изиграла ключова роля в установяването на конституционна система и управление, гарантиращи фундаменталните права на цялото общество, независимо от пол, религия и политически убеждения. Повече от всичко, наградата цели да насърчи народа на Тунис, който въпреки големите предизвикателства положи основите на национално единство, за които Комитетът (Нобеловия – бел. ред.) се надява да служат за пример в други страни“.

Миналата година Нобеловият комитет присъди отличието на Малала Юсуфзай и Кайлаш Сатяртхи заради тяхната борба срещу потискането на децата и младите хора.

Наградата е връчвана 95 пъти от 1901 г. до 2014 г. на 128 лауреати, 16 от които - жени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама