5000 лева глоба за гръцкия студент, сгазил ученичка на автобусна спирка в Пловдив (обновена)

11:58, 09 окт 15 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивският окръжен съд отмени условната присъда на гръцкия студент Христос Боскос, който едва не уби 16-годишна ученичка на автобусна спирка, и му наложи глоба от 5000 лева. Припомняме, че Боскос бе осъден на две години лишаване от свобода условно с четири години изпитателен срок. Той е лишен и от правото да шофира за срок от три години.

Присъдата е изменена и в частта, в която на другия подсъдим по делото - Васил Калев, е наложено наказание една година лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок, както и лишаване от правото да шофира за срок от две години. Вместо това ме у наложена административна глоба в размер на 2500 лева, лишен е и от правото да управлява МПС за срок от една година.

Двамата бяха признати за виновни в това, че на 19 май 2014 година са нарушили правилата за движение и по непредпазливост и при условията на независимо съпричиняване са нанесли комплексна средна телесна повреда на Катерина Матеева.

"За престъплението по чл.343 ал.1 б "Б" пр.2 вр. с чл. 342 ал.1 от НК, което е непредпазливо, предвиденото в закона наказание е до 3 години лишаване от свобода или пробация. В тези случаи - при наличието на всички останали предпоставки по чл. 78А от НК, извършителят на престъплението задължително се освобождава от наказателна отговорност на основание този член и му се налага административно наказание глоба с възможност за лишаване от правоуправление.

При наличието на тези предпоставки приложението на този институт не подлежи на преценка от съда, защото е императивно уреден в НК", посочиха мотива за изменение на присъдите от пресцентъра на съда в Пловдив. Решението е окончателно.

Припомняме, че жестокият инцидент стана на 19 май 2014 година. Гръцкият студент Христос Боскос, движещ се с висока скорост, помете с "Нисан"-а си  ученичката, чакаща на автобусна спирка на улица "Победа". Колата се е врязала в спирката след удар с "Мерцедес", шофиран от втория обвиняем – Васил Калев.

Момичето оцеля, но бе подложено на серия от операции на краката. Катя все още не се е възстановило изцяло.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама