Учредяват в Сливен Национален комитет „100 години Каймакчаланска епопея“

10:41, 09 окт 15 / Култура 25 545 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Национален  комитет „100 години Каймакчаланска епопея“ се създава тази вечер в Сливен. Събитието ще бъде от 17 часа в зала „Зора”.

С годишнината е свързана нициативата на Агенция „Фокус” да издири близките на загиналите в боевете при Каймакчалан, едно от най-големите сражения, което Българската армия води през Първата световна война (1914-1918) на Македонския фронт. Там се сражава 11-ти пехотен Сливенски полк, който изнася основната тежест на боевете за отбраната на върха.

По време на битките при Каймакчаланската позиция само за 47 дни, 11-ти пехотен Сливенски полк дава общо 1 002 жертви, част от тях починали от раните си, а други са безследно изчезнали. Сред тях са 28 офицери, 3 фелдфебели, 89 подофицери, 8 ефрейтори и 874 войници.

„Инициативният комитет, който тепърва ще се образува в Сливен ще обхваща общественици от Сливен, хора, които имат идея нещо да се направи, родолюбци и разбира се запасните офицери. Те трябва да бъдат начело на тези чествания. И така от един месец ние подготвяме хората, които ще участват на тази сбирка. Всички сме издирили. Това е много трудно, защото разполагаме само с трите имена и откъде е войника. Но нямаме нито адрес и особено пък тези, които нямат особени фамилии – това е много трудно да се намери. Но затова пък ще предстои една година, в която ще се включат и нашите деца от Сливен”, това каза в интервю за „Фокус” Георги Далакчиев – член на инициативната група за учредяване на Национален комитет .

Далакчиев обяви, че в Сливен ще се направи мемориал за да се почете паметта и храбростта на героите от Каймакчалан.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама