Министерството на здравеопазването връща горнобанската баня на общината

10:16, 09 окт 15 25 538 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Една от борбите, които жителите на столичния квартал "Горна баня" водят от години, е на път да се увенчае с успех. Банята, която е един от символите на квартала и от години се руши, ще бъде реставрирана. Имотът, който в момента се стопанисва от Министерството на здравеопазването, ще бъде върнат на Столичната община, която заедно с горнобанци ще реши бъдещето на емблематичната сграда, обявиха пред София Topnovini.bg жителите на кв. „Горна Баня“.

Докато се стигне до тук обаче минаха години, в които Инициативният комитет за Горна Баня упорито не остави институциите на мира, спря търг за продажбата на имота, протестира и безброй пъти се обърна за съдействие към медиите.

Историята

Бъдещето на банята е една от многото борби на Инициативния комитет с институциите. Те нееднократно сигнализираха, че сградата, която е символ на квартала им, се руши и искат решение на проблема. С годините тя се превърна и в опасна постройка за минувачите. Гражданските протести бяха един от опитите на жителите на квартала да задействат институциите.

В началото на годината, търсейки начин сградата да бъде ремонтирана, горнобанци разбраха, че двата съпътстващи имота – поликлиниката и санаториума, са обявени на търг. Заплашвайки с нови протести и със съдействието на зам.-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, процедурата за продажба беше спряна.

Тъй като не може да стопанисва имота, Министерството на здравеопазването се съгласи да го върне на Столичната община. Преди няколко месеца горнобанци писаха до здравния министър д-р Петър Москов с искане за среща с него и с кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Отговор от министерството обаче доскоро нямаше.

Отговорът на Министерството на здравеопазването

Дарина Лучанска от Инициативния комитет за Горна Баня се свърза с екипа на София Topnovini.bg, за да съобщи, че най-накрая са получили отговор от министър Москов, но не този, който очакваха.

„Сега казаха, че ще дадат банята, но другите два имота трябва да останат. Казаха, че всички постройки са в актива на болницата и ако подарят тези два имота, ще декапитализират дружеството и то ще фалира. На практика ни казаха: „Вие ще фалирате болницата в „Овча купел“. Аз им казах, че няма да фалират болницата ако дадат баня за 2 млн. лв., Това ще се случи ако извадят двата имота, които са на обща стойност около 300 хил. лв.“, разказа Дарина Лучанска.

„Ако министерството даде само едната сграда, няма кой да я стопанисва, защото няма как да си върне инвестицията. Банята, заедно с другите два имота, могат да се отдадат на концесия и да се превърнат в санаториум“, обясни ни Дарина.

От министерството бяха категорични по въпроса, а Петър Москов дори отказа среща с Йорданка Фандъкова. Това обаче съвсем не отказа горнобанци, които успяха да се срещнат лично с кмета. Резултатът не закъсня.

„Разбрахме се да се борим за трите имота“, разказва Дарина. „В крайна сметка ни потърсиха и се оказа, че общината по някакъв начин се е разбрала с министерството и банята отново ще се стопанисва от Столичната община“, съобщи Дарина Лучанска.

По думите й остава горнобанци, заедно с общината, да решат бъдещето на имота.

„Който и да я вземе на концесия, ще иска да си върне средствата за реконструкцията, която ще се направи. Една от идеите е да стане минерален басейн – нещо, което отдавна няма в София“, подчерта Дарина Лучанска.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама